Reducție selectivă sau crimă? În Australia din greşeală a fost avortat geamănul sănătos

0
651
Reducție selectivă sau crimă? În Australia din greşeală a fost avortat geamănul sănătos
Australia a fost şocată recent de o „reducţie (eliminare) selectivă” greşită la un renumit spital din Melbourne. Femeia însărcinată cu gemeni le dăduse deja nume. La 32 de săptămâni doctorii au detectat grave anormalităţi la inima unuia dintre gemeni şi a sfătuit-o să avorteze copilul. Aceasta, dacă ar fi supravieţuit, ar fi avut nevoie de ani şi ani de de intervenţii chirurgicale. Însă, în ciuda atentei verificări cu ultrasunete, medicul a făcut injecţia letală geamănului sănătos. După ce şi-au dat seama de greşeală, medicii l-au eliminat şi pe cel rămas în viaţă, care era bolnav. Femeia a fost pur şi simplu şocată. „S-a dus la spital cu doi copii, iar acum nu mai avea nici unul”, a declarat un prieten ziarului Herald Sun. Investigatori independenţi se ocupă de caz.

Aşa după cum remarca bioeticianul-scriitor Peter Saunders, cazul ilustrează cât de încâlcită este sintagma „copil dorit”.

„E interesant că uciderea, în sânul mamei, a unui copil «nedorit», cu nevoi speciale, este considerată ca fiind «normală», în timp ce uciderea unui copil «dorit», sănătos, este considerată o tragedie, pasibilă se mediatizare internaţională. Şi cu toate acestea, dacă copilul «anormal» s-ar fi născut, doctorii cu siguranţă ar fi făcut tot ce le-ar fi stat în putinţă pentru a-l îngriji, cu medicamente ori ale cure. Desigur, dacă cel de-al doilea copil, «normal», ar fi fost, de asemenea, considerat «nedorit», faptul ar fi fost trecut pur şi simplu cu vedere. Numărul avorturilor de copii «normali» «nedoriţi» ajunge la peste 40 de milioane în fiecare an în întreaga lume”.

www.culturavietii.ro