O nouă carte despre viaţa şi cultul Sfântului Ierarh Nicolae

0
638

O nouă carte despre viaţa şi cultul Sfântului Ierarh Nicolae

Cartea „Pe urmele Sfântului Nicolae” a apărut la editura Seaburn, New York, în acest an. Investigarea detaliată a existenţei Sfântului Nicolae din Mira Lichiei a fost realizată de cercetătorul Andreas George şi este vârful de lance în cercetările pe această temă.Examinarea ştiinţifică a surselor istorice şi a siturilor arheologice dezaprobă acţiunile din anii 70 ai Vaticanului, care l-a retrogradat pe Sfântul Nicolae din lista marilor sfinţi, sau caracterizarea sa ca o figură legendară, mitologică.

Andreas George a spus că „scopul său este de a prezenta informaţii istorice rezonabile şi clare despre viaţa sa”. În timpul vieţii sale, sfântul Nicolae a fost episcop de Mira. Cartea reuşeşte să clarifice aspect importante din viaţa sa, dincolo de exagerări sau distorsiuni.

Autorul a vizitat locurile pe unde a trecut Sfântul Nicolae şi a căutat documente din Bari, Asia Mică, Grecia şi Cipru, care să reflecte personalitatea şi cultul sfântului ierarh. El descrie evoluţia de la Sfântul Nicolae din Mira până la Santa Claus. Minunile sale sunt cercetate şi explicate în detaliu. Părticele din moaştele Sfântului Nicolae există în mai multe biserici din New York, printre care şi Biserica Sfântul Nicolae din Flushing, New York.

George explică viaţa ierarhului din mai multe surse aghiografice, printre care lucrarea lui Mihail Arhimandritul din 842, cea a lui Simeon Metafrastul (Traducătorul) etc.

Lipsurile de informaţie din viaţa sfântului sunt explicabile datorită mai multor factori printre care distrugerea documentelor de către Iulian Apostatul, distrugerile de surse epigrafice din timpul iconoclasmului, cruciaţii, musulmanii, piraţii arabi şi reforma protestantă.

Cartea arată şi progresele fascinante pe care ştiinţa le-a adus la confirmarea surselor de sinaxar, atunci când a examinat moaştele Sfântului Nicolae. Cercetarea a fost condusă de profesorul de anatomie L. Martino de la Universitatea din Bari.

În limba română, au apărut mai multe cărţi care explică viaţa, minunile şi cultul Sfântului Nicolae, printre care amintim cartea „Sfântul Ierarh Nicolae – mirul iubirii lui Hristos”, scrisă de Pr. Ioan Valentin Istrati şi publicată la Editura Pars pro toto, Iaşi, 2007.

www.doxologia.ro