Detenţia Stareţului Efrem Vatopedinul: arestarea se amână din cauza stării de sănătate

0
879

Detenţia Stareţului Efrem Vatopedinul: arestarea se amână din cauza stării de sănătate

Egumenul Efrem va fi întemniţat ! Acesta este decizia justiţiei elene, luată vineri 23 decembrie 2011.Arhipscopul Atenei, Ieronim, declară că, deşi are încredere în justiţia greacă, este surprins de momentul ales pentru a lua această decizie.La fel, Mitropolitul de Nafpaktos, Ierotheos Vlachos, care e surprins şi de turnura penală pe care a luat-o acest proces civil.

Stareţul Nektarios Moulatziotis consideră că acesta este cadoul masoneriei de Crăciun, pentru că Egumenul Efrem nu este nevinovat,  aghioriţii fiind avertizaţi de guvernanţi că, dacă nu vor permite accesul femeilor în Sfântul Munte, aşa cum s-a hotărât în Consiliul European, vor face puşcărie. Vom reveni.

În prezent, Gheronda Efrem este în Mânăstire, bolnav la pat, cu febră mare (complicaţii ale diabetului, după altă sursă), lucru verificat şi confirmat de medicii de la centrul din Karies. Sâmbătă dupămasă a primit vizita Prim-procurorului din Thessalonic, însoţit de Poliţia din Halkidiki şi de alte forţe de ordine (în jur de 50 de persoane), pentru a-l reţine. Reţinerea a fost amânată până când starea sa de sănătate se va îmbunătăţi. Gheronda Efrem a declarat ieri: “sunt monah şi mă voi preda justiţiei; nu-mi pare rău pentru mine, ci pentru cei care au fabricat această maşinaţie”.

Mitropolitul Pavlos al Siatistei, despre decizia de arestare 

Nu mi-aş fi putut imagina că în această zi din an voi sta să scriu un astfel de articol. Să fie sănătoşi cei ce au avut grijă să-mi dea motiv.

Mă refer, desigur, la hotărârea de detenţie preventivă a Egumenului Mânăstirii Vatopaidi, Gheronda Efrem, în această zi simbolică dinaintea praznicului Crăciunului.

O decizie care arată situaţia sistemului juridic şi politic din ţara noastră.

Încă de la începuturile scandalului am fost extrem de precaut, aşteptând limpezirea apelor. Ştiam, însă, foarte bine, că toată chestiunea este bine cunoscută ambelor partide semnificative.

Până la urmă a ieşit la iveală, şi în ce fel a ieşit la iveală !, prin conflictul Roussópoulos-Kondominás. Întreaga evoluţie a scandalului este cunoscută, îndeosebi disculparea tuturor factorilor politici.

De curând, unul dintre canalele de televiziune a început să prezinte, cu luări de poziţie foarte bine argumentate ale tuturor celor implicaţi, inclusiv a unora din tabăra juridică, o imagine complet diferită de aceea prezentată de alte canale şi slujind anumitor interese.

Concluzia care a început să prindă formă este aceea că adevăratul scandal constă în imaginea mincinoasă care, în mod interesat, conştient şi metodic, a tot fost promovată.

Astfel, ajungem la ziua de astăzi. Singurul purtat prin tribunale şi făcut responsabil pentru toate, este Egumenul Efrem, căruia i se aranjează şi detenţia.

Au fost menţionate de jurişti în cunoştinţă de cauză condiţiile necesare pentru detenţie preventivă, şi anume: să aibă rezidenţă necunoscută, să fi avut tentative de fugă, să fi fugit altădată, să fi evadat, să fi încălcat domiciliul forţat, să se considere că, dacă e lăsat în libertate, există pericolul săvârşirii altor infracţiuni, caracteristici care, însă, nu au fost dovedite până acum în faptă de Egumen.

Întrebarea pe care vreau să le-o pun judecătorilor este directă şi clară. Care din aceste condiţii a fost întâlnită în cazul de faţă ? Absolut niciuna. Hotărârea judecătorească insultă bunul simţ şi raţiunea.

Este, aşadar, limpede că este vorba de o hotărâre răuvoitoare. Cărui interes slujesc judecătorii în cauză ? Oricare cetăţean al acestei ţări, care nu voieşte să fie un număr, ci o persoană, este îndreptăţit să primească un răspuns.

Preafericitul [Ieronim] şi-a exprimat deja suspiciunea sa. Este suspiciunea bunului simţ. Eu, însă, nu cred în Justiţia Elenă.

Fiecare trebuie să dovedească, zilnic, pe deplin şi în mod practic, faptul că merită încrederea noastră. Nimeni nu este scutit de a fi luat în vizor. Această hotărâre abrogă însăşi autoritatea Justiţiei, supunând-o slujirii intereselor.

Pe cine au mai supus detenţiei preventive judecătorii greci în cazul tunului de la bursă ? Pe cine, în cazul scandalului Siemens şi altor acordări de comisioane ?

Pe cine au supus detenţiei în cazul colapsului economic al ţării şi a terfelirii internaţionale a acestei ţări ? Pe cine, în cazul raidurilor tâlhăreşti asupra economiilor oamenilor săraci ? Pe cine, în cazul numărului crescut de sinucideri datorate şomajului şi disperării ?

Cu toate că a întârziat, Justiţia Elenă a găsit cauza tuturor nenorocirilor. Egumenul Efrem. Pot judecătorii grecii să doarmă somnul dreptului sau, cumva, ar trebui să se revolte şi să restaureze demnitatea pierdută a Justiţiei ?

Dacă cei care au condus ţara spre actuala discreditare internaţională au socotit că se vor rezolva pe ei înşişi, supunând detenţiei preventive un preot, au făcut o mare greşeală.

Oamenii ştiu foarte bine cine sunt cei care l-au distrus şi cine sunt cei au rămas alături de el în aceste momente dificile. Această hotărâre va avea efect de bumerang.

Hotărârea nu-l atinge doar pe Egumenul Efrem, ci expune încă odată ţara noastră, stârnind un hohot de râs mondial.

http://presaortodoxa.wordpress.com/

“Iubiţilor, nu vă miraţi de focul aprins între voi spre ispitire, ca şi cum vi s-ar întâmpla ceva străin, ci, întrucât sunteţi părtaşi la suferinţele lui Hristos, bucuraţi-vă, pentru ca şi la arătarea slavei Lui să vă bucuraţi cu bucurie mare. De sunteţi ocărâţi pentru numele lui Hristos, fericiţi sunteţi, căci Duhul slavei şi al lui Dumnezeu Se odihneşte peste voi; de către unii El se huleşte, iar de voi se preaslăveşte” (1Petru 4, 12-14).