Un Muzeu al Bibliei în Ţara Sfântă

0
777

 Un Muzeu al Bibliei în Ţara Sfântă

Guvernul israelian a dat undă verde construirii unui Muzeu al Bibliei în ţara naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. Ziarul evreu Haaretz raportează că proeictul “Israel – Valea Bibliei” va combina expoziţii arătând scrieri originale ale Vechiului Testament dar şi artefacte din vremurile biblice. Guvernul din Israel, Knesset, a aprobat în unanimitate iniţiativa şi va decide locaţia acestuia.Primul Ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, a spus ziariştilor de la Haaretz că “este absurd ca în ţara Bibliei să nu fie un centru dedicat acesteia”.

Toate locaţiile posibile ale muzeului sunt în afara Ierusalimului, printre ele fiind regiuni istorice prezente în Biblie ca Neot Kendumin şi Adulam. Proiectul este copilul de suflet al organizaţiei Emek Hatanakh, o asociaţie non-profit care este preocupată de o mai bună cunoaştere a Bibliei. Websitul acesteia propune expoziţii cu sate biblice,  săpături arheologice etc.

Credinţa iudee afirmă că Israelul este Ţara Sfântă şi că Legea sa, Torah, a fost dată de Dumnezeu lui Moise. Unii parlamentari evrei cred că acest muzeu trebuie să fie un muzeu inter-religios.

“Nu există o altă carte în lumea întreagă ca Biblia evreiască, ale cărei pagini sunt vechi, dar ideile sunt mereu noi şi proaspete” a spus Shimon Peres, preşedintele Israelului pe situl Emek Hatanakh. “Biblia este eternă şi are semnificaţii pentru fiecare generaţie nouă”.

Proiectul încurajează căutarea similarităţilor dintre iudaism şi creştinism. Rabbinul Charles Feinberg, şef-rabinul din Washington D.C a spus că pentru cele două religii, venerarea aceloraşi texte reprezintă un punct foarte important în dialogul dintre ele.

www.doxologia.ro