Sfântul închisorilor într-un spectacol radiofonic

0
935
Sfântul închisorilor într-un spectacol radiofonic

Valeriu Gafencu – sfântul închisorilor” este titlul noului spectacol montat de regizorul basarabean Petru Hadârcă la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti. Precizăm că Petru Hadârcă s-a născut la Sângerei (actuala RM), în aceeaşi localitate cu Valeriu Gafencu. Astăzi la Sala Radio din Bucureşti va avea loc audiţia cu public a acestei producţii, realizate în cadrul proiectului „Biografii, memorii”. Scenariul spectacolului e semnat de Ion-Costin Manoliu. Rolul lui Valeriu Gafencu este interpretat de Dan Puric. Producător: Magda Duţu.
Valeriu Gafencu – „sfântul închisorilor”, cum l-a numit Steinhardt în „Jurnalul fericirii” – şi alţi tineri au fost arestaţi în 1941, în timpul regimului Antonescu, pentru activitatea lor în Frăţiile de Cruce. În închisoare, sufletele lor caută ceva care să-i ridice deasupra suferinţelor pe care le trăiau, ei se adâncesc în rugăciune.
Valeriu Gafencu a trecut prin încercări teribile în temutele închisori de la Aiud şi Piteşti. În cele din urmă, ajunge la închisoarea de la Târgu-Ocna, unde în jurul său se creează o atmosferă spirituală înaltă. Valeriu Gafencu trece la Domnul pe 18 februarie 1952, purtând nimbul sfinţeniei. După 1990, a fost propus spre canonizare Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.
Spectacolul va fi difuzat în premieră miercuri, 19 octombrie 2011, de la ora 21.05, la Radio România Actualităţi.

www.jurnal.md