Între 8-10 octombrie a avut loc vizita Preafericitului Patriarh Kiril în Moldova

0
786
Între 8-10 octombrie a avut loc vizita Preafericitului Patriarh Kiril în Moldova

În perioada dintre 8-10 octombrie 2011 a avut loc vizita Preafericitului Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii în Moldova. În componenţa delegaţiei care l-a însoţit pe Sanctitatea Sa au intrat: şeful executiv al Patriarhiei de la Moscova mitropolitul Varsanufie de Saransk şi Mordovia; preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei de la Moscova mitropolitul Ilarion de Volokolamsk; şeful secretariatului Administrativ al Patriarhiei de la Moscova episcopul Serghie de Solnecinogorsk; preşedintele departamentului Sinodal Informaţional V.R. Legoida; vicepreşedintele Departamentului Sinodal pentru Relaţii Externe Bisericeşti protoiereul Nicolae Balaşov; secretarul Secţiei Relaţii Internaţionale al Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti protoiereul Igor Iakimciuk; ajutorul preşedintelui Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti protodiaconul Vladimir Nazarkin; directorul general al întreprinderii artistico-industriale al Bisericii Ortodoxe Ruse «Sofrino» E.A. Parhaev; şeful responsabil de secretariatul personal al Preafericitului Patriarh Kiril Dl M.G. Kuksov.

***

În data de 8 octombrie la aeroportul oraşului Chişinău Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost întîmpinat de mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi al Întregii Moldove, de Preşedintele Interimar şi de Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Dl M.I. Lupu, de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Molodova V.I. Kuzimin, de clerici ai Biserici Ortodoxe din Molodova.
De la aeroport Preafericitul Patriarh Kiril s-a îndreptat spre catedrala mitropolitană cu hramul în cinstea Naşterii Domnului din oraşul Chişinău, în care a săvârşit o rugăciune în faţa icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hîrbovăţ.
Preafericitul Patriarh Kiril: „Moldova a devenit puntea de legătură dintre două tradiţii culturale puternice ale Europei – cea latină şi cea slavă”.

 ***

În data de 9 octombrie, în ziua de pomenire a Sfîntului Apostol şi Evanghelist Ioan şi a Sfîntului Ierarh Tihon, Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Patriarh Kiril a oficiat Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie în scuarul din faţa catedralei mitropolitane a oraşului Chişinău – sectorul central al capitalei moldoveneşti.
După aceasta în catedrala Naşterii Domnului Preafericitul Patriarh Kiril i-a binecuvântat pe tinerii proaspăt căsătoriţi dîndu-le cîteva sfaturi pentru viaţa de familie.
La sfîrşitul serviciului divin, Preafericitul Patriarh Kiril a vizitat memorialul Slavei militare „Eternitatea”, care se află alături de cimitirul de ostaşi din centrul Chişinăului. Întîistătătorul a depus un buchet de flori la monumentul ostaşilor căzuţi pentru eliberarea Moldovei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi a rostit un cuvânt de învăţătură adresîndu-se veteranilor şi ostaşilor prezenţi la această ceremonie.
Dumnica dimineaţa, în Sala mică a Palatului Republicii din oraşul Chişinău a avut loc ceremonia festivă de înmânare Preafericirii Sale a distincţiei celei mai înalte a statului moldovenesc — ordinul Republicii. Înalta distincţie a fost înmânată Preafericirii Sale de către preşedintele interimar şi de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova M.I. Lupu.
În seara acestei zile Preafericitul Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii s-a întîlnit cu preşedintele interimar al Republicii Moldova Dl M.I. Lupu şi cu Prim-ministrul Republicii Molodova Dl V.V. Filat.
În seara zilei de 9 octombrie Preafericitul Patriarh Kiril a depus flori la monumentul Sfîntului Ştefan cel Mare din centrul oraşului Chişinău.
Predica Preafericitului Kiril rostită în timpul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii oficiate în piaţa centrală a oraşului Chişinău
Predica Preafericitului Patriarh Kiril rostită după încheierea Sfintei Liturghii oficiate în scuarul catedralei mitropolitane din centrul oraşului Chişinău.
Preafericitul Patriarh Kiril: Moldova şi poporul moldav vor rămâne pentru totdeauna în inima mea

***

În data de 10 octombrie Preafericitul Patriarh Kiril a vizitat Institutul Oncologic din oraşul Chişinău.
În timpul zilei, Preafericitul Patriarh Kiril a săvârşit rînduiala sfinţirii mici a catedralei Naşterii Maicii Domnului din mănăstirea Curchi cu hramul în cinstea Naşterii Maicii Domnului (s. Curchi, raionul Orhei, republica Moldova) care a fost restaurată recent.
În drum spre mănăstire Preafericitul Patriarh Kiril a poposit în satul Peresecino, raionul Orhei, vizitînd biserica Sfîntului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul în care a avut loc o discuţie dintre Sanctiatea Sa şi enoriaşii acestei parohii.
De asemenea la mănăstirea Curchi a avut loc discuţia Preafericirii Sale cu ex-preşedintele Moldovei V.N. Voronin.
La sfîrşitul vizitei sale în Moldova Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a oferit răspunsuri la întrebările jurnaliştilor televiziunilor din Moldova şi România.
În drum spre aeroportul oraşului Chişinău, Sanctitatea Sa a fost condus de mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi al Întregii Moldove, de ierarhi şi de clerici al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Interviul Preafericitului Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii acordat posturilor de televiziune din Moldova şi România