Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a săvârşit sfinţirea mare a bisericii Adormirii Maicii Domnului din Troiţe-Lâkovo şi l-a hirotonit pe arhimandritul Teofan (Kim) în treapta de episcop pentru catedra episcopală de Kâzâl şi Tâva

0
852
Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a săvârşit sfinţirea mare a bisericii Adormirii Maicii Domnului din Troiţe-Lâkovo şi l-a hirotonit pe arhimandritul Teofan (Kim) în treapta de episcop pentru catedra episcopală de Kâzâl şi Tâva (Video)

În data de 30 octombrie 2011, în duminica a 20-a după Rusalii, Preafericitul Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a săvârşit sfinţirea mare a bisericii Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Troiţe-Lukovo, sectorul Stroghino, oficiind Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica nou sfinţită.
În timpul Sfintei Liturhii Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a hirotonit pe arhimandritul Teofan (Kima) în treapta de episop pentru scaunul episcopal de Kîzîl şi Tâva.
Preafericirii Sale i-au coslujit: mitropolitul Ambrozie de Coreea (Biserica Ortodoxă din Constantinopol); mitropolitul Iuvinalie de Krutiţi şi Kolomna; mitropolitul Varsanufie de Saransk şi Mordovia, şeful executiv al Patriarhiei de la Moscova; arhiepiscopul Arsenie de Istra; arhiepiscopul Ionafan de Abakan şi Hakask; arhiepisopul Marcu de Egorievsk, şeful Direcţiei pentru instituţii din străinătate a Patriarhiei de la Moscova; episcopul Serghie de Solnecinogorsk, şeful secretariatului Administrativ al Patriarhiei de la Moscova; episcopul Sava de Voskresensk, stareţul mănăstirii stavropighiale Novospask; arhimandritul Gurie (Fiodorov), ales pentru scaunul episcopal de Arseniev şi Dalinogorsk; arhimandritul Irineu (Tafunea), ales pentru scaunul episcopal de Orsk şi Gaisk; protoiereul Vladimir Divakov, secretarul Patriarhiei Moscovei şi al Întregii Rusii pe oraşul Moscova; protoiereul Ştefan Pristaia, parohul bisericii şi protopopul sectorului Uspenski din or. Moscova; egumenul Sava (Tutunov), adjunctul şefului executiv al Patriarhiei de la Moscova; protoiereul Daniil Na, secretarul mitropoliei de Coreea a Bisericii Ortodoxe de Constantinopol; protoiereul Serghiei Timonov, parohul catedralei Schimbării Domnului la Faţă din oraşul Abakan; protoiereul Veceaslav Dementiev, parohul catedralei Sfintei Treimi din oraşul Kîzîl; clerici ai oraşului Moscova.
La acest serviciu divin au fost prezenţi preşedintele Guvernului Republicii Tâva Sholban Kara-ool, preşedintele Comitetului Dumei de Stat al Federaţiei Ruse de relaţii cu unităţile religioase şi organizaţiile publice S.A. Popov, şeful administraţiei «Stroghino» V.G. Melinik, membri ai delegaţiei mitropoliei de Coreea a Patriarhiei de Constantinopol.
Cîntările Sfintei Liturghii au fost interpretate de corul Academiei de la Moscova (reghent – ieromonah Nestor (Volkov) şi a bisericilor din Troiţe-Lîkovo (reghent – N.I. Şestakov).
La sfîrşitul Sfintei Liturghii Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a rostit un cuvânt de povăţuire duhovnicească la adresa episcopului Teofan în privinţa noii slujiri încredinţate şi i-a înmînat toiagul arhieresc. Potrivit tradiţiei ierarhul nou hirotonit a oferit rugătorilor prima binecuvântare arhierească.
După aceasta Preafericitul Părinte a fost salutat de parohul bisericii protoiereul Ştefan Pristaia, care a vorbit în cuvântul său despre finalizarea lucrărilor de restaurare a catedralei Adormirii Maicii Domnului şi a anunţat că se fac pregătiri pentru sfinţirea bisericii Sfintei şi de Viaţă Făcătoarei Treimi din Troiţe-Lîkovo, inclusă în lista patrimoniului cultural modial UNESCO. În amintirea acestui serviciu divin părintele Ştefan i-a oferit în dar Preafericirii Sale o icoană cu chipul Maicii Domnului de la Kazani.
Preafericitul Patriarh Kiril s-a adresat celor prezenţi cu un cuvânt de învăţătură şi i-a transmis în dar bisericii icoana Sfîntului Ierarh Alexei, mitropolit al Moscovei, şi a Cuviosului Serafim de Sarov.

http://www.youtube.com/watch?v=d3LMzSOzRN0&feature=relmfu
*****
http://www.youtube.com/watch?v=TM7qtVKv-zE&feature=player_embedded