A început vizita canonică a Patriarhului Kiril în Republica Moldova

0
827
A început vizita canonică a Patriarhului Kiril în Republica Moldova (Video)

 

Sanctitatea Sa Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, a fost întâmpinat la Aeropotul Internațional Chișinău.Înaltul oaspete a poposit pentru întâia oară pe acest pamânt binecuvântat al Moldovei, în calitate de Patriarh. Ierarhul a fost întâmpinat de către ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, precum și de către toți stareții și starețele din cuprinsul Mitropoliei Moldovei. Din partea conducerii statului a fost prezent Excelența Sa Marian Lupu, președinte interimar și președinte al Parlamentului RM, Excelența Sa Valeri Kuzmin, Ambasadorul Federației Ruse în republica noastră și alte oficialități.
Patriarhul a fost întâmpinat cu pâine și sare, iar garda de onoare prezidențială i-a adus onorurie cuvenite de bun venit.
Apoi Întâistătătorul BORu s-a adresat cu un mesaj de binecuvântare către poporul binecredincios al repubilicii, la care au fost prezenți reprezentanți ai mass-media acreditați la eveniment.
Patriarhul Kiril este însoțit de către ierarhi și slujitori din diverse eparhii ale Patriarhiei.
Cortegiul s-a îndreptat spre Catedrala Mitropolitană. Numeroși credincioși s-au adunat în fața Mănăstirii Ciuflea pentru a-l saluta pe înaltul oaspete.
La Catedrală a fost întâmpinat de către arhiereii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, dl Vlad Filat, prim-ministru, precum și de preoți și credincioși adunați din toate colțurile țării.
Închinându-se la icoana Maicii Domnului de la Hârbovăț a intrat în sfântul altar, sărutând evanghelia și sfânta masă, după care a urmat o slujbă de mulțumire.
Patriarhul a venit cu un cuvânt duhovnicesc către cei prezenți, menționând că este însetat de o comuniune liturgică cu creștinii din Republica Moldova. Patriarhul a repartizat preoților iconițe cu chipul Cuv. Serghie de Radonej, prăznuit în această zi, pentru a fi împărățite credincioșilor dreptmăritori.
Duminică, ora 9.00, va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană.


http://www.youtube.com/watch?v=rCfXq8FyJLw&feature=player_embedded#!