Preoţi austrieci ameninţă Vaticanul cu schisma

0
1010
Preoţi austrieci ameninţă Vaticanul cu schisma

Mai mulţi preoţi dizidenţi din Austria ameninţă Biserica Catolică, de care încă aparţin, că vor renunţa la slujbă şi că împreună cu ei vor pleca din biserică numeroşi membri, dacă Vaticanul nu acceptă reforme precum renunţarea la celibatul preoţesc şi acceptarea femeilor preot, relatează Reuters.

Mişcarea preoţilor dizidenţi a lansat un manifest deschis, intitulat „Chemarea la neascultare”, faţă de care nu mai puţin de 329 de slujitori ai bisericii şi-au arătat aderenţa.

Preoţii spun că vor încălca regulile bisericii şi că vor oferi comuniune (împărtăşanie) şi protestanţilor şi catolicilor divorţaţi şi recăsătoriţi, că vor permie laicilor să predice şi bisericilor să funcţioneze fără preot.

Ceea ce îi îngrijorează pe reprezentanţii Vaticanului este faptul că un sondaj naţional arată că trei sferturi din populaţia ţării majoritar catolice s-a declarat în favoarea măsurilor susţinute de manifest. De menţionat este că acest sondaj nu a fost făcut numai printre catolici.

Cardinalul Christoph Schoenborn, din Viena, a avertizat preoţii să renunţe la revoltă: „dacă cineva a hotărât să meargă pe calea dizidenţei, vor exista consecinţe.”

În anul 2010 un număr record de austrieci (87.000) au părăsit Biserica Catolică, în urma scandalului privind abuzurile sexuale.

www.semneletimpului.ro