Prenumele biblice au recâştigat supremaţia în Franţa

0
1062

Prenumele biblice au recâştigat supremaţia în Franţa

După câteva zeci de ani de haos onomastic, datorat mondializării şi secularizării excesive prin media, francezii încep să realizeze importanţa unor nume biblice sau creştine în viaţa şi identitatea culturală a copiilor lor. Nathan, Luca, Jules, Emma, Jade sau Zoe sunt prenumele cele mai folosite în Franţa, după Catalogul Oficial al Prenumelor 2012, apărut la Editura First. Triumful numelor biblice este cu atât mai semnificativ cu cât părinţii încep să înţeleagă impactul cultural şi mental al unui nume în viaţa unui copil şi apoi adult. După o perioadă în care celebrităţile, fotbaliştii, vedetele (mai ales cele din lumea americană) erau adulaţi şi prin urmare, numele lor apăreau în viaţa copiilor francezi, astăzi remarcăm o preponderenţă masivă de nume precum cele de mai sus.

Se remarcă o renaştere a prenumelor vetero-testamentare. Astfel, în afară de cele enumerate mai sus, remarcăm progresia evidentă a numelor Gabriel (poziţia a 5-a), Raphael (8), Noah (11) şi chiar Adam (16), subliniază autorul acestui studiu, Stéphanie Rapoport.

Mulţi părinţi sunt însă îndrăgostiţi de Arthur, din istoria poporului franc, dar şi Jules câştigă un prestigios loc 3.

Prenumele feminine sunt de asemenea dominate de personalităţi biblice. Astfel, Emma, este numele cel mai iubit de francezi în ultimul an, după numărul de fetiţe numite cu numele lui Hristos. Pe locul 2 se află Jade. Tot din registrul biblic mai amintim Zoe (3) şi Sarah (13).

Pentru a realiza acest studiu, autoarea a analizat 12000 de prenume, le-a catalogat şi clasat. În ultimii ani se remarcă o şi progresie a prenumelor cu sonorităţi exotice, datorită imigraţiei.

www.doxologia.ro