Biserica și Primăria – cele mai de încredere

0
792
Biserica și Primăria – cele mai de încredere

Biserica și Primăria sunt instituțiile în care cetățenii Republicii Moldova au cea mai mare încredere. Cel puțin așa arată datele sondajului IMAS realizat în parteneriat cu IDIS ,,Viitorul” și făcut public în cadrul unei conferințe de presă de marți, 27 septembrie. Astfel, de încrederea cea mai mare a populaţiei, în comparaţie cu alte instituţii, se bucură biserica – 74%, iar primăria este cotată cu 62% încredere, urmată de mass-media, cu 58%. Armata se bucură de 52% de încredere, Guvernul – 51%, Paralmentul – 37%, Poliția – 35%, Președintele – 33%. De cea mai puțină încredere se bucură ONG-urile cu 27%, justiția cu 29%, partidele politice – 26% și sindicatele – 21%.
În ceea ce privește raiting-ul politicienilor, prim-ministrul Vlad Filat este tratat cu încredere de 66% din respondenţi. Acesta este urmat în top de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu şi de către primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, ambii fiind creditaţi cu 45% încredere. Aceştia sunt urmaţi de deputatul PCRM Igor Dodon, cu 42%, şi de către preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, cu 37%.
Sondajul a fost efectuat de IMAS Marketing şi Sondaje, la iniţiativa şi în colaborare cu IDIS „Viitorul”, pe un eşantion de 1103 persoane, din 83 de localităţi, cu vârsta de 18 ani şi mai mult. Datele au fost colectate în perioada 3-18 septembrie 2011. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de ± 3 %.