Prot. Mitr. Ioan Topală la popas aniversar

0
1118
Prot. Mitr. Ioan Topală la popas aniversar

La raportul Arhim. Siluan (Șalaru), protopop de Orhei, Prot. Mitr. Ioan Topală, cel mai vârstnic slujitor din această circumscripție, a fost decorat de ÎPS Mitropolit Vladimir pentru slujire îndelungată și jertfelnică la sfântul altar și cu prilejul împlinirii a 60 de ani din ziua hirotonirii în treapta de preot, cu Ordinul „Sf. Ștefan cel Mare”, gr. II.

***

Născut la 7 iulie 1926 în s. Bulbocii Vechi, jud. Soroca, în familia lui Dumitru și Elizaveta, absolvește 7 clase în școala din satul natal. Mai târziu se înscrie la școala de cântăreți din Bălți, unde studiază numai doi ani, deoarece a început războiul. Între 1973 și 1976 este înscris la secția fără frecvență a Seminarului Teologic din Moscova (Zagorsk).
În mai 1944 este înrolat în armată și trimis pe front; participă la luptele din Polonia și Germania. În februarie 1945 este rănit și după tratament este demobilizat, se află în rândurile armatei până în iunie 1945.
Între anii 1946 și 1951 este dascăl la biserica din s. Volovița – Soroca și Popești – Drochia. La 30 mai 1951 este hirotonit în treapta de preot. La început slujește în parohia Cepeleuți, r. Briceni, până în 1955. Peste 20 de ani slujește la biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din s. Șeptelici, r. Soroca. În 1983, împreună cu familia se stabilește cu traiul în Orhei.
De-a lungul celor 60 de ani este păstor duhovnicesc în mai multe parohii: biserica „Sf. Irh. Nicolae”, s. Perpelița, r. Sângerei; biserica „Sf. Ioan Teologul”, s. Peresecina, r. Orhei, mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, s. Tabăra, r. Orhei.
În anul 1990 este numit cleric la catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, unde slujește până în prezent. Din 2004 este duhovnic al Blagociniei de Orhei.
Este decorat cu următoarele distincții bisericești: „Sf. Cneaz Vladimir”, „Sf. Cneaz Daniil al Moscovei”, „Cuv. Serghie de Radonej”, „Cuv. Paisie Velicikovski”.

***

Direcția Mitropolitană și protopopiatul Orhei îi aduce Părintelui Ioan Topală cele mai sincere felicitări la împlinirea venerabilei aniversări și îi dorește să fie și în continuare păstor înțelept și blând al turmei lui Hristos, încredințată spre păstorire.

www.mitropolia.md