Patriarhul Chiril: „Biserica va continua misiunea ei, in ciuda acuzatiilor de expansiune!”

0
1170
Patriarhul Chiril: „Biserica va continua misiunea ei, în ciuda acuzaţiilor de expansiune!” (Video)
 Biserica își defineşte calea nu după cum dictează cineva din afara, dar prin deciziile care sau frământat în experienţele Ei mistice şi duhovnicești, fiind exprimate în rezoluţiile Soboarelor”, – a spus Patriarhul Chiril în predica de după Sfânta Liturghie sâmbătă 16 iulie, zi în care Biserica Ortodoxă a sărbătorit pe Sfântului Filip al Moscovei, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin.

Ultimul Sobor arhieresc din luna februarie a acestui an a aprobat documente de o importanță majoră pentru Biserica Ortodoxă Rusă, care au pus bazele teoretice ale activităţii Bisericii noastre în spaţiul public. Cu voia lui Dumnezeu, vom pune în aplicare deciziile Soborului la toate nivelurile!” – a adăugat Sanctitatea Sa!
Printre priorităţile majore enumerate de către Patriarh remarcăm – lucrul activ cu tinerii, programe educaţionale, de servicii sociale, munca misionară, conlucrarea cu forţele armate şi organele de menținere a ordinii publice, diverse activități cu cazacii.
„Dar cel mai important – trebuie să înţelegem clar de ce o facem, – a declarat Patriarhul Bisericii Ruse. – Noi nu o facem cu cineva să scrie frumos despre noi. A fost o vreme când Biserica noastră a fost acuzată de faptul că toate acestea nu le face! Şi într-adevăr nu am putut face nimic, pentru că eram supuși persecuțiilor, iar mai apoi am avut de restabilit instituțiile vitale – bisericile şi mănăstirile!”
Câte cuvinte urâte am avut de ascultat în adresa noastră: Precum că nu am face cele mai importante lucrări, precumm că nu am ieși în întâmpinarea oamenilor – a continuat Patriarhul! – Și iată că, în sfârșit ne-am pornit! Şi ne-am pornit cu îndrăzneală și cu râvnă! Și lumea iese înaintea noastră, iese înaintea Bisericii Sale, care împarte cu ei scârbele și bucuriile! Şi acum, sună altă critică: „De ce atât de aprig va-ți pornit? Nu este oare aceasta o clericarizare a societății? Oare nu prezintă aceasta o ameninţare la adresa statului laic???
Cu toate acestea, în opinia Sanctității Sale, această critică nu ar trebui, în nici un fel să afecteze activitatea Bisericii sau să-i facă confuzi pe credincioşii. „Numai Dumnezeu este Judecătorul Bisericii, nu reporterii și nici blogherii” – a spus Sanctitatea Sa.
Ca şi atunci, când am fost acuzați de lipsă de acţiune şi de faptul că nu am luat în considerare nevoile societăţii, așa și astăzi, când suntem acuzaţi precum că am fi prea activi, nu vom asculta de aceste voci, – a spus Sanctitatea Sa. – Noi am făcut și vom face doar ceea ce Dumnezeu ne spune. Când Dumnezeu ne-a poruncit să păstrăm credinţa ortodoxă, să urmăm credinţa spre Golgota şi să murim – părinţii noştri, bunicii, fraţii au făcut-o. Când Domnul ne cheamă să restaurăm altarele, locurile sfinte – noi am făcut-o. Când Domnul ne cheamă acum să ieșim în întâmpinarea oamenilor, să le aducem lumina Evangheliei, să împărtăşim durerea cu cei ce suferă și să ne bucurăm de bucuriile oamenilor – noi o vom face!

http://www.youtube.com/watch?v=AxBvbDgfPiU&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=lcEtxX866GA&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gGnlcj-qaFo