Prima Biserică Ortodoxă rusă în Arabia

0
998

Prima Biserică Ortodoxă rusă în Arabia

 

În ziua de 2 iunie 2011, în Ziua Înălţării Domnului la ceruri, cupolele Bisericii Ortodoxe dedicate Sfântului Filip în Sharjah, Emiratele Arabe Unite, au fost încoronate cu cruci de aur. Este prima Biserică Ortodoxă Rusă construită în întreaga Arabie.

Este prima Biserică din Peninsula Arabică încoronată cu cruci.

Acest eveniment important pentru viaţa creştinilor ortodocşi din Arabia a fost posibil datorită conducătorului Emiratului, Şeicul Sultan III bin Mohammed al-Qasimi. Alături de Biserică, complexul ecclesial mai cuprinde şi un centru cultural şi educaţional într-o clădire de trei etaje.

Piatra de temelie a acestui complex din Sharjah a fost pusă cu consimţământul Preafericirii Sale Patriarhul Antiohiei Mari şi a întregului Orient, în ziua de 9 septembrie 2007, de către Mitropolitul Kirill de Smolensk şi Kaliningrad, care este astăzi Patriarh al Rusiei.

Parohia Sfântul FIlip a fost înfiinţată printr-o înţelegere reciprocă, semnată între Primaţii Bisericii Rusiei şi ai Antiohiei. Ea este sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei de Antiohia, care cuprinde toată Arabia. Aşa cum a fost agreat, Biserica şi comunitatea rusă din Sharjah va fi slujită de către un preot al Patriarhiei Moscovei.