Biserica Ortodoxa Sarba reactioneaza oficial in fata celor doua afirmatii controversate ale Papei, facute in Croatia

0
854
Biserica Ortodoxă Sârbă reacţionează oficial în faţa celor două afirmaţii controversate ale Papei, făcute în Croaţia

Biserica Ortodoxă Sârbă a declarat în data de 23 iunie 2011 că, în timpul vizitei sale la Zagreb, din mai 2011, Papa Benedict al XVI-lea a făcut două declaraţii controversate: una despre sud-estul Europei, a doua despre fostul arhiepiscop de Zagreb, Alojzije Stepinac. În declaraţia Bisericii Ortodoxe Sârbe se spune că Papa a făcut prima declaraţie controversată deja pe drumul spre Zagreb, în avion, în cadrul unei discuţii de informare cu jurnaliştii.
Anume, reamintindu-i pe unii dintre episcopii anteriori ai Zagrebului, el a spus: „Cardinalul Franjo Seper, regretatul Cardinal Franjo Kuharic şi Cardinalul Josip Bozanici au declarat întotdeauna că Croaţia nu se află în Balcani, ci în Europa Centrală, aşa că ar fi logic, drept şi necesar pentru Croaţia să intre în Uniunea Europeană, în cazul în care i-a aparţinut dintotdeauna, în sensul istoric şi cultural”. În comunicatul său, Biserica Ortodoxă Sârbă speră că Papa nu a avut intenţia să plaseze sud-estul Europei, cunoscut şi sub numele de Balcani, undeva în afara Europei.
În ce priveşte cea de-a doua declaraţie controversată a Papei, făcută în timpul vizitei sale în Croaţia, Biserica Ortodoxă Sârbă îl citează pe Arhiepiscopul de Zagreb, din timpul celui de-al doilea război mondial, Alojzije Stepinac.
„În timp ce mai mulţi credincioşi romano-catolici, în special din Croaţia, aşteaptă ca Alojzije Stepinac să fie canonizat – un arhiepiscop de Zagreb din timpul celui de-al doilea război mondial – adică, să fie recunoscut ca sfânt al Bisericii Romano-Catolice, o controversa suplimentară şi, în cazul nostru, o dilemă dureroasă, a fost cauzată de declaraţia Papei făcută, de asemenea, în drumul său spre Zagreb, conform căreia Cardinalul Alojzije Stepinac ar fi luptat „împotriva regimului ustashilor”, „luând adevărate măsuri în apărarea sârbilor, evreilor si tiganilor”, a mai spus Biserica Ortodoxă Sârbă, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

www.lacasuriortodoxe.ro