Sloganul „Ortodoxie sau moarte!” a fost adăugat la lista materialelor extremiste!

0
1499
Sloganul „Ortodoxie sau moarte!” a fost adăugat la lista materialelor extremiste!

Sloganul „Ortodoxie sau moarte!” a fost inclus în lista federală a materialelor extremiste publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei Federației Ruse. Decizia a fost luată de către instanţa de Judecată din Sectorul Cereomușkinskii din Moscova la 21 decembrie 2010, care a considerat acest slogan, ca și sloganul „Rusia doar pentru ruşi”,drept extremiste.
Este de remarcat că în luna aprilie a acestui an, o altă instanţă din capitală – Lublin – a respins propunerea de urmărire penală cu privire la recunoaşterea drept materiale extremiste a tricourilor cu inscripţia „Ortodoxie sau moarte!” şi a unei pictograme formată din simboluri ortodoxe cu cranii. Instanţa a luat în considerare o serie de cercetări ale experților, a precizat pentru Interfax-Religion cercetătorul în domeniul religiei Roman Lunkin.
”Călugării au interpretat sloganul ca o apărare a Ortodoxiei, ca pe o credinţă mântuitoare, spre deosebire de moartea duhovnicească a sufletului fără credinţa ortodoxă! Dorinţa de a-şi apăra credinţa lor în mod constant până la moarte”- se spune în expertiza efectuată de Lunkin.
Potrivit acestuia, în Rusia, sloganul „Ortodoxie sau moarte!” a început a fi utilizat din anii 1990 de către mai mulți conservatori ortodocși, susţinători ai mişcării monarhiste, muzicieni sau actori ca Konstantin Kinchev, Ivan Ohlobîstin sau preoți ca Egum. Serghii Ribko.

www.interfax-religion.ru