Profesorul american Donald Heinz propune returnarea catedralei Hagia Sophia creştinilor

0
946
Profesorul american Donald Heinz propune returnarea catedralei Hagia Sophia creştinilor

WASHINGTON. Profesorul Donald Heinz de la Universitatea din California, a trimis o scrisoare deschisă guvernului turc, în care propune turcilor să returneze catedrala Sf. Sophia (azi muzeu Hagia Sophia) creştinilor.

Profesorul american precizează că în Turcia modernă, politica de islamizare forţată prevalează asupra multiculturalismului. În cazul în care Istanbulul sau prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan, va mijloci revenirea catedralei Hagia Sophia creştinilor, aceasta ar fi un act simbolic şi puternic de bunăvoinţă. Iar Islamul nu are nimic de pierdut în cazul în care catedrala devenită de multă vreme muzeu va fi returnată proprietarilor adevăraţi, ” – a declarat profesorul american.

Donald Heinz a mai subliniat faptul că creştinismul acceptă această mişcare cu recunoştinţă, iar Istanbulul în urma unei astfel de mişcări, va reveni la fosta sa glorie a unui megapolis de toate credinţele, scrie Hurriyet Daily News.

Catedrala Hagia Sophia, a fost construită în anul 537 de împăratul Iustinian. Iar înainte de anul 1453 a fost centrul Bisericii Ortodoxe bizantine. După cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453 catedrala a fost transformată într-o moschee, care a fost închisă în 1934, iar 1935 prin ordinal emis de Mustafa Kemal Ataturk a fost transformată în muzeu.

moldovacrestina.info