Guvernul a retras din parlament proiectul de lege privind prevenirea si combaterea discriminarii…

0
809
Guvernul a retras din parlament proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea discriminării…

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea discriminării, aprobat de Guvern la 18 februarie 2011, a fost retras din Parlament, potrivit unei decizii a Cabinetului de Miniştri, aprobată miercuri în şedinţă. După cum relatează corespondentul INFOTAG, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a motivat retragerea documentului prin faptul că acesta a stîrnit reacţii şi opinii separate în societate.
„Noi rămînem la ideea că proiectul de lege este unul bun, însă, ţinînd cont de discuţiile din societate, trebuie să ne mai consultăm, pentru a-l aduce într-o formulă în care să fie adoptat şi la nivel de Parlament”, a spus Tănase.
Proiectul în cauză are drept scop consolidarea cadrului legislativ existent şi ajustarea acestuia la normele internaţionale în vederea promovării egalităţii în drepturi a tuturor persoanelor.
Premierul Vladimir Filat a declarat că, spre regret, această lege nu a fost citită atent de foarte mulţi dintre cei care s-au pronunţat împotriva ei.
„În fond, Legea în cauză trebuie adoptată. Acest lucru reiese şi din angajamentele asumate de Moldova în faţa partenerilor europeni. Vom mai avea discuţii la Guvern, însă, în principiu, legea va avea acelaşi conţinut, doar că vor fi făcute unele precizări. Cert este că noi nu dorim să deviem de la anumite principii, ci vrem să avem o societate consolidată”, a spus premierul, precizînd că înainte a fi discutat încă o dată la Guvern, proiectul de lege va fi discutat şi cu colegii din Parlament.
La începutul şedinţei Guvernului un grup de cîteva persoane de la asociaţia Hyde Park au protestat împotriva retragerii proiectului de lege din Parlament.
„Acest lucru demonstrează că nu există o comunicare suficientă”, a comentat Vladimir Filat.
INFOTAG precizează: Potrivit proiectului de lege privind prevenirea şi combaterea discriminării, acesta urma să asigure egalitatea de şanse şi tratament a tuturor persoanelor din R.Moldova indiferent de orientare sexuală, rasă, culoare, etnie, limbă, religie, sex, vîrstă, apartenenţă politică, dizabilităţi, avere, origine socială. Imediat însă cum a fost aprobată de Guvern, Legea a provocat discuţii aprinse în societate, iar mai multe organizaţii pentru protecţia familiei au desfăşurat acţiuni de protest împotriva adoptării acesteia. În acelaşi timp, deputaţii comunişti, liberali şi democraţi au declarat că nu intenţionează să adopte Legea, cel puţin în redacţia ei actuală. Pe de altă parte, reprezentanţii din Guvern susţineau că adoptarea Legii reprezintă una dintre condiţiile puse de Uniunea Europeană pentru liberalizarea regimului de vize.