60 de noi biserici ortodoxe vor fi construite in Moscova, in curand

0
743
60 de noi biserici ortodoxe vor fi construite în Moscova

 

Biserica Ortodoxă Rusă a salutat decizia Primăriei oraşului Moscova, de a pune la dispoziţie terenuri pentru construirea a 60 de biserici, într-o perioadă în care musulmanii ruşi par sa ceara in zadar autorităţilor să le „satisfacă nevoia lor” de locaşuri suplimentare de cult.
„Salutăm această decizie fără precedent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, pentru AFP, Vladimir Vigilianski, informează Lacasuri Ortodoxe.
În Moscova, există o biserică ortodoxă pentru 25.000 de persoane, faţă de o medie de 1 biserică pentru fiecare 10.000 de locuitori în restul ţării, a spus el.
După 70 de ani de ateism sovietic, „Moscova numără în prezent 350 de biserici ortodoxe, de cinci ori mai puţine decât înainte de revoluţia bolşevică” din 1917, a mai spus acesta.
Musulmanii ruşi, care reclamă în mod regulat o lipsă cumplită de moschei în Moscova, au declarat că nu au găsit nimic în neregulă legat de decizia primarului în favoarea Bisericii Ortodoxe.
„Suntem siguri că şi nevoile musulmanilor vor fi îndeplinite”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Muftiilor Ruşi, Gulnur Gaziev, pentru AFP.
Construirea unei moschei în sud-estul Moscovei a fost suspendată anul trecut, în faţa protestelor puternice venite din partea localnicilor.
Capitala Rusiei, cu cel puţin 1,5 milioane musulmani, dintre cei 12 milioane de locuitori, deţine doar patru moschei.
La sfârşitul lunii februarie 2011, şeful Consiliului Muftiilor din Rusia, Ravil Gainutdin, a denunţat atacurile majorităţii ortodoxe împotriva celor 20 de milioane de musulmani din ţară, subliniind că aceasta seamănă a fi o „bombă cu ceas”.
„Cum putem lupta împotriva obscurantismului şi a radicalismului, dacă o parte a tineretului (musulman), care şi-a pierdut încrederea în ierarhia politică şi religioasă, se întâlneşte în apartamente, subsoluri şi grajduri, cu imami suspecţi”, se întrebă el.