Mii de ardeleni şi-au plâns arhipăstorul

0
765

Mii de ardeleni şi-au plâns arhipăstorul

Câteva mii de pelerini din întreaga Transilvanie au venit ieri, 2 februarie, la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca pentru a-i aduce un ultim omagiu Înalt Preasfinţitului Mitropolit Bartolomeu Anania, trecut la cele veşnice în seara zilei de 31 ianuarie.

Sicriul ierarhului trecut la Domnul a fost depus în lăcaşul de cult din inima oraşului Cluj-Napoca, pentru ca oamenii care l-au cunoscut, cei care i-au fost apropiaţi şi cei care i-au fost fii duhovniceşti să-şi ia rămas-bun, să depună flori şi să se roage pentru mântuirea sufletului celui care a fost 18 ani Întâistătătorul credincioşilor ortodocşi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. În permanenţă un preot s-a aflat la căpătâiul regretatului ierarh pentru a citi necontenit din Psaltire, iar ierarhii şi preoţii care au sosit de ieri la Cluj-Napoca au oficiat slujbe de Parastas. Autorităţile locale, judeţene şi centrale au depus coroane de flori şi au transmis mesaje de condoleanţe. Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului de ieri a fost prăznuită la Cluj-Napoca într-o atmosferă sobră, marcată de durerea din sufletele credincioşilor care şi-au pierdut arhipăstorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala mitropolitană de un sobor de preoţi şi diaconi condus de Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, timp în care credincioşii au venit să se roage lângă sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Mitropolit Bartolomeu. Slujbele de pomenire nu au contenit nici după Sfânta Liturghie, iar rândul de pelerini n-a fost întrerupt până la sfârşitul zilei.

„Pleacă să-L întâlnească pe Hristos”

În cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie, PS Episcop Irineu Bistriţeanul a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Întâmpinarea Domnului, care ne aminteşte despre aducerea Pruncului Iisus la templul din Ierusalim, unde a fost întâmpinat de Dreptul Simeon şi Proorociţa Ana. „Dreptul Simeon i-a binecuvântat pe Fecioara Maria şi pe Dreptul Iosif şi le-a zis: „Iată, acest Prunc este pus spre ridicarea şi căderea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri”. Alături de Simeon, era părtaşă la această mare descoperire şi proorociţa Ana. Ea petrecea acolo ziua şi noaptea, în post şi rugăciune, şi cu entuziasm le vorbea tuturor care aşteptau mântuirea în Ierusalim, despre acest Prunc. Mulţi n-au înţeles bine cuvintele acestor drepţi, dumnezeirea Pruncului Iisus Hristos şi de aceea Persoana Lui, slujirea Lui, lucrarea Lui au determinat schisme, erezii, apostazii curente teologice, confesiuni şi lupte pe plan social, politic şi cultural. Disputa a început chiar în mijlocul contemporanilor Săi, când era pe pământ”, a spus Părintele Episcop. PS Irineu Bistriţeanul şi-a exprimat apoi profunda durere de a vedea trupul neînsufleţit al IPS Bartolomeu Anania, ierarhul care, la o vârstă atât de înaintată, a fost eliberat de trup pentru a merge la Domnul, asemenea Dreptului Simeon. „Precum dreptul şi bătrânul Simeon l-a întâmpinat pe Hristos şi a cerut sub povara anilor eliberare de legăturile trupului, la fel şi venerabilul nostru ierarh, Mitropolitul Bartolomeu, a cerut dezlegare de legăturile trupului, luându-şi altfel drumul spre tărâmul veşniciei. De aici, sufletul său parcă ne vorbeşte împreună cu Sf. Ioan Iacob Hozevitul: „Drumul meu e pe vecie, fără-ntoarcere la voi. Toţi, în schimb, urma-veţi mie pânâ la ziua cea de apoi”. Pleacă acum la Arhiereul Veşnic, pe Care atât de mult L-a iubit, pentru Care atât de mult a suferit şi pe care L-a slujit cu devotament până la ultima suflare. Pleacă să-L întâlnească pe Hristos, Mirele iubit al sufletului său”, a continuat PS Irineu Bistriţeanul.

„Simţim o pierdere enormă”

Regretul şi durerea de a pierde un asemenea conducător spiritual, un om de cultură de marcă şi un trăitor cum rar găseşti în lume, nu i-au împiedicat pe credincioşi să ne vorbească despre ceea ce au însemnat anii de arhipăstorire a IPS Bartolomeu Anania.

Gavriil Sopon, 80 de ani: „Nu am fost un apropiat al IPS Bartolomeu Anania, dar vă pot spune că a fost un om care a marcat istoria ţării noastre şi a Bisericii Ortodoxe Române. A avut o activitate remarcabilă, atât ca om al Bisericii, cât şi ca om de cultură. A trăit în vremuri grele, inclusiv cele din ultimii ani, dar a ştiut mereu cum să facă faţă tuturor provocărilor. Nu am cuvinte să vă spun ce om mare a fost!”

Maria, 44 de ani: „Vocea IPS Bartolomeu rămâne ca un ecou în sufletele noastre. Îl ascultam mereu cu mare drag când predica şi cuvintele sale îţi pătrundeau fiinţa. Îl vom purta mereu în inimile noastre. Simţim o pierdere enormă”.

Andrei Mureşan, 32 de ani: „A fost un mare erudit. Ca om de cultură a fost ilustru, iar ca om al Bisericii, aş îndrăzni să spun că a fost inegalabil. Prin ceea ce a făcut în atâţia ani de păstorire, s-a făcut pe sine de neînlocuit. Impactul rezultatelor sale este atât de mare, încât nu cred să se ridice altcineva la înălţimea realizărilor sale.”

A consemnat pentru ziarullumina.ro, Ştefan Mărculeț