Mă nevoiesc „inteligent”

0
724

Mă nevoiesc „inteligent”

Se întâmplă uneori să sorbim cu sete învăţături din vieţile sfinţilor părinţi pentru a ne mai înzdrăveni duhovniceşte căci ne-am săturat hrănindu-ne cu gunoaiele lumii lipsite de Dumnezeu, dar nu de puţine ori avem strania senzaţie, că vieţuirea pe care o duceau ei atunci, cea a creştinilor de odinioară, este imposibilă în zilele noastre. Percepem vieţile sfinţilor ca pe nişte basme care ne uimesc cu frumuseţea simplităţii lor, dar ne gândim că au trait nişte vremuri de mult apuse, vremuri în care nu aveai nevoie nici de televizor ca să-ţi umpli viaţa, nici măcar de frigider ca să-ţi duci traiul. Astfel ne descurajam şi ne închidem în carapacea comodităţii noastre care este una din bolile cele mai răspândite în rândul credicioşilor, şi care a înmuiat statura duhovnicească a omului contemporan încât a gârbovit-o cu privirea spre pământ pentru a nu mai vedea frumuseţea cerească cu care ne aşteaptă Domnul. Acest duh al comodităţii este extrem de periculos pentru că de el se leagă păcatul lenei şi al iubirii de sine, iar iubirea de comodităţi este paralizia mântuirii.Si a intrat acest pacat al comoditatii mai cu spor prin descoperirile tehnologice din ultimii zeci de ani. Tehnologiile care ne iau mereu prin surprindere, ne fascineaza de multe ori si ne duc spre nebanuite descoperiri facandu-ne viata mai „frumoasa” cu un plus de noutate. Din ce in ce mai putini oameni ne punem intrebari elementare de vietuire crestina: „Ma ajuta pe mine lucrul acesta la mantuire?”, „Nu cumva aceasta imi dauneaza sufleteste?”, „Imi slabeste lucrul acesta pofta duhovniceasca, pofta de rugaciune?”

Dar nu ma intelegeti gresit, nu este de vina tehnologia in sine, nici cei care o fac si o promoveaza cu spor pentru ca si ei au o scuza cat de mica in ochii nostri, caci cauta si ei raiul, dar din pacate il cauta prost, aici pe pamant pentru ca s-au rupt de Dumnezeu. De vina suntem noi pentru ca in fiecare zi ne umplem viata cu lucruri care de cele mai mu lte ori nu ne sunt folositoare si ne putem lipsi de ele fara probleme.

Ca sa intelegem mai bine cate lucruri sunt in plus fata de ceea ce avem nevoie cu adevarat iata un exemplu banal: Folosesc telefonul mobil pentru a putea comunica, deci am nevoie de un telefon caruia sa-i tina bateria si sa pot vorbi cand este nevoie, pentru ca doar acesta este scopul unui telefon, sa vorbesc…nimic mai mult. N-am nevoie de 500 de melodii si 10 jocuri pentru a pierde vremea cu ele. Nici de camera foto pentru a vorbi la un telefon. Pentru a ma deplasa cu o masina nu am nevoie de scaune cu incalzire, nici de geamuri cu inchidere electrica ci doar de o masina care sa nu se strice repede si sa consume putin, atat si nimic mai mult.

Dar din pacate cei mai multi incurcam notiuni de bun simt elementar. Confundam necesitatea cu moftul. Numim cu atata lejeritate mofturile drept necesitati incat suntem de-a dreptul penibili. Cautam o viata cat mai comoda in orice aspect al ei dar daca ne-am departa o clipa de toate acestea pentru a vedea o imagine de ansamblu, am constata cu uimire ca noi, pe scara istoriei, facem lucrurile contrar crestinilor de odinioara (chiar si a acelora de acum 30-40 de ani) care ar trebui sa fie un exemplu de mantuire pentru noi. In loc sa urcam pe scara nevointei noi coboram si inca mai si sapam ca niste cartite in jos spre moarte.

Sfintii parinti se nevoiau sa fie cat mai liberi de lucrurile pamantesti, dar noi ne nevoim spre a ne complica viata cu cat mai multe, ei se nevoiau cu bucurie spre mantuire…iar noi ne nevoim „inteligent”, caci asa ne invata slugarnicul diavol, magulindu-ne cu amagirea „eu stiu de toate”.

Stie el ca pierde cand lupta frontal contra mantuirii noastre asa ca denatureaza lucrurile finut, pe nesimtite, soptindu-ne de multe ori in urechi: „Tine-ti omule contemporan credinta si sarbatorile, dar i-ati si un fotoliu comod in care sa stai uitat la televizor sau calculator pana seara tarziu uitand de rugaciune. Da si un ban la saraci, dar nu prea mult ca trebuie sa strangi bani si pentru un laptop ca doar ai nevoie tot timpul sa tii calculatorul dupa tine. Duminica mai bine citeste evanghelia in liniste pe internet, decat sa te mai chinui cu dusul la biserica ca este multa inghesuiala si nu ai aer… stai mai bine acasa. Daca totusi te duci, nu uita sa tii telefonul deschis in timpul slujbei ca sa stai cu gandul ca poate este vreo urgenta de rezolvat la care sa fii de folos.”

Haideti sa ne luam fratilor fiecare la puricat ca sa gasim toate comoditatile care ne tin paralizati la pamant si sa incepem sa ne nevoim din toata puterea noastra ca sa dobandim imparatia cerurilor, iar ce nu ne este cu putinta va completa Domnul…dar numai sa facem si noi ceva. Haideti sa invata sa transpiram si noi duhovniceste, asa cum ne invata Sfintii Parinti.