Creştinii minoritari sunt persecutaţi în ţările islamice

0
779

Creştinii minoritari sunt persecutaţi în ţările islamice

Creștinii sunt persecutați, supuși violențelor și discriminărilor sau chiar omorâți în țările în care sunt minoritari și în care grupările musulmane extremiste sunt din ce în ce mai active. O confirmă trei cazuri recente din Afganistan, Somalia și Indonezia.

Autoritățile guvernamentale de la Kabul au anunțat eliberarea lui Sayed Mussa, bărbatul afgan arestat din mai 2010 și care urma să fie condamnat la moarte pentru că s-a convertit de la islam la creștinism. Eliberarea lui Mussa a venit după mai multe luni de presiuni din partea comunității internaționale și după negocieri diplomatice între ambasadorii occidentali și autoritățile de la Kabul.

Sayed Mussa este tată a 6 copii, iar înainte de arestarea sa a lucrat pentru Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Termenii eliberării sunt, deocamdată, neclari. Conform unor surse citate de New York Times, Mussa ar fi fost eliberat în urma angajamentului că se va reconverti la islam. „Domnul Mussa a spus în fața tuturor celor din Înalta Curte «Am făcut o greșeală convertindu-mă la creștinism și vreau să revin la islam»”, a povestit aceeași sursă.

„Am primit confirmarea că [Sayed] a ieșit din țară”, a declarat Aidan Clay de la International Christian Concern. „Domnul ne-a permis să luăm parte la acest moment important și Îi mulțumesc pentru că s-a încheiat cu eliberarea lui Sayed Mussa. Prin scrisorile sale, Sayed a oferit lumii o mărturie a perseverenței și credinței sale,” notează christianpost.com. Aidan Clay sugerează că, dimpotrivă, poziţia lui Mussa a fost una fermă în favoarea creştinismului.

În Somalia, un bărbat care s-a convertit de la islam la creștinism a fost ucis de un grup de musulmani radicali, conform International Christian Concern. Abdirahman Hussein Roble a fost ucis de membri ai grupării radicale Al-Shabaab, care l-au acuzat că vrea să semene discordie în rândul musulmanilor.

Roble este al 24-lea creștin omorât de musulmanii radicali din Somalia, începând din anul 2009, notează christianpost.com.

Gruparea Al-Shabaab este suspectată de legături cu gruparea Al Qaeda și este cunoscută pentru modul brutal în care impune legea Sharia, în special pentru executarea celor care se convertesc de la islam la creștinism.

Un tribunal din Indonezia l-a condamnat, ieri, pe predicatorul musulman Murhali Barda la 5 luni și jumătate de detenție pentru că s-a folosit de poziția lui de lider religios pentru a-i încuraja pe „leii musulmani” să atace o biserică creștină. Incidentul s-a soldat cu înjunghierea a 2 creștini, notează Reuters.

Activiștii pentru drepturile omului și pentru libertate religioasă și-au exprimat nemulțumirea față de decizia tribunalului și consideră că pedeapsa este prea mică, fapt ce va încuraja și alte manifestări violente împotriva creștinilor și a altor minorități religioase din Indonezia.

www.semneletimpului.ro