Astăzi va avea loc funerariile Mitropolitului Bartolomeu Anania

0
899

Astăzi va avea loc funerariile Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, va oficia slujba înmormântării Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Bartolomeu Anania. Slujba prohodului va începe azi, la ora 12:00, şi va fi precedată de Sfânta Liturghie arhierească oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj.

La finalul slujbei de înmormântare, sicriul cu trupul neînsufleţit al ÎPS Bartolomeu va fi purtat în jurul Cate­dralei, apoi va fi depus în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane pentru veşnica odihnă.
Iar duminică preoţii din Arhiepiscopia Clujului vor săvârşi slujba parastasului, în cuvântul de învăţă­tură făcând o prezentare a vieţii şi activităţii Părintelui Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, trecut la cele veşnice în seara de 31 ianuarie, după o lungă perioadă de suferinţă. „Viaţa mea a fost, cel puţin în primele trei sferturi, foarte zbuciumată şi nu o dată, nu de două ori, nu de trei ori, m-am simţit în imediata vecinătate a morţii, datorită suferinţelor şi primejdiilor prin care am trecut. Nu am chemat niciodată moartea, dar nici nu m-am temut de ea”, măr­turisea ÎPS Bartolomeu. Cu 46 de zile înainte să împlinească venerabila vârstă de 90 de ani şi cu două zile înainte să împlinească 69 de ani de călugărie, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a pornit spre marea întâlnire cu Hristos.

Sute de credincioşi ortodocşi au venit în această dimineaţă la înmormântarea Mitropolitului Bartolomeu. Este aşteptat şi premierul Emil Boc, după ce aseară şi preşedintele Traian Băsescu şi patriarhul Daniel al BOR i-au adus înaltului ierarh un ultim omagiu.

Soborul care va oficia Liturghia numără aproximativ 30 de ierarhi.

Printre personalităţile prezente la liturghia arhierească se află şi fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, deputatul Horia Uioreanu şi fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar. În biserică se află şi foarte mulţi preoţi ortodocşi şi călugări.

Sute de persoane sunt prezente la liturghia arhierească din această dimineaţă, ţinută de un sobor de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române între care se află PS Daniel. Slujba a început la ora 9 dimineaţa iar accesul în clădire al enoriaşilor a fost blocat la ora 7 dimineaţa, pentru ultimele pregătiri. Cei care au ajuns în piaţă după această oră au rămas în afara clădirii, unde, pe un ecran, este televizată slujba. Prinţesa Lia şi Principele Paul sunt şi ei prezenţi.

Slujba este transmisă prin circuit închis pe un ecran gigantic amplasat în faţa Catedralei. Accesul enoriaşilor nu mai este permis în catedrală, ceea ce face ca în faţa clădirii să se fi adunat zeci de persoane. Enoriaşii continuă să vină în piaţa Avram Iancu. După terminarea slujbei catedrala va fi înconjurată de credincioşi iar sicriul va fi purtat pe braţe de mai mulţi enoriaşi.

Mitropolia va împărţi 12.000 de colaci credincioşilor care vor fi prezenţi la înmormântare.

Bartolomeu Anania va fi înmormântat astăzi în cripta ierarhilor de sub altarul catedralei mitropolitane.