Trei fosti episcopi anglicani au fost hirotoniti ca preoti catolici

0
1581

Trei fosti episcopi anglicani au fost hirotoniti ca preoti catolici

Trei foşti episcopi tradiţionalişti, opozanţi ai virajului „liberal” al superiorilor, au fost hirotoniţi preoţi sâmbătă, 15 ianuarie 2011, în Catedrala Westminster din Londra, la două luni după aderarea la Biserica Romano-Catolică.

„Această zi specială marchează o nouă etapă în viaţa şi istoria Bisericii Catolice”, a spus în predica sa Arhiepiscopul Vincent Nichols, la ceremonie participând sute de reprezentanţi ai clerului.

(de la stg la dr) John Broadhurst, Keith Newton si Andrew Burnham   La două luni după vizita Papei Benedict al XVI-lea în Regatul Unit, Andrew Burnham, Keith Newton şi John Broadhurst au anunţat că se alătură Bisericii Romano-Catolice, pentru a marca opoziţia lor faţă de evoluţiile recente anglicane în hirotonirea femeilor sau în binecuvântarea uniunilor homosexuale.

Aceştia vor fi primii preoţi din cadrul „ordinariatului”, o nouă structură creată de către Biserica Catolică pentru a-i primi pe cei ce părăsesc anglicanismul, în sânul căruia să poată săvârşi o liturghie „propre tradiţiei anglicane”.

Această iniţiativă, apreciată de mulţi anglicani, a tensionat din nou relaţiile cu catolicii, de multe ori furtunoase după schisma cu Roma, din 1534.

Cei trei episcopi, care sunt căsătoriţi şi au copii, nu-şi pot păstra rangul în cadrul Bisericii Catolice.

Biserica Anglicană numără aproximativ 77 milioane de adepţi, aproximativ 13 milioane fiind în Marea Britanie, unde aceasta este religia dominantă, şi o sută de episcopi. Biserica Catolică pretinde că numără 1,1 miliarde fideli, din care aproximativ 5 milioane în Marea Britanie.

www.lacasuriortodoxe.ro