În nordul Nigeriei, creştinii sunt omorâţi pentru Hristos

0
841

În nordul Nigeriei, creştinii sunt omorâţi pentru Hristos

Noi, trăim într-o ţară în care creştinismul este la el acasă, unde manifestarea noastră în ale credinţei nu ne este îngrădită, suntem liberi să mergem sau nu la biserică şi să facem tot ce ţine de cultul nostru. Cu greu ne putem imagina cum este să fii creştin într-o ţară în care numai a spune acest acest lucru duce la martiraj. Credem poate că martirii sunt personaje pe care le găsim doar în relatările din „Vieţile sfinţilor”.

Cu toate acestea, recent, în Nigeria s-au petrecut lucruri care au adus lumii noastre noi mucenici. Un colaborator al ziarului nostru, Dumitru-Mitruţ Popoiu, ne-a trimis o scrisoare a unui prieten de-al său, care este preot ortodox în Nigeria, în care relatează cele petrecute acolo cu creştinii în Ajunul Naşterii Domnului. Vă prezentăm şi noi această scrisoare, tradusă din limba engleză de cel care ne-a şi trimis-o spre publicare.

„Dragi Fraţi,

Salutări întru scumpul nume al Domnului nostru Iisus Hristos. Am încercat să vă scriu despre evoluţia situaţiei din zona Jos (centrul Nigeriei), în special în ceea ce priveşte masacrul de Crăciunul anului 2010 încă din momentul petrecerii acestora, cu toate acestea, conexiunea la internet este teribilă, iar comunicarea cu lumea exterioară a devenit tot mai dificilă. Cum vă sunt familiile? Cum vă este biserica? Ne rugăm ca Dumnezeu cel Atotputernic să întărească Biserica Lui că trecem printr-unul dintre momentele dificile din istoria creştinismului din nordul Nigeriei.

Crăciunul din 2010 este un Crăciun pe care creştinii din Jos nu îl vor uita degrabă, deoarece era ziua în care secta musulmană radicală Boko Haram a lansat un atac vicios (sic!) asupra creştinilor din oraşele din Jos, anume Rukuba şi Biu Gada. Aceste locuri sunt cunoscute pentru populaţia lor creştină. Momentul bombardamentelor din Ajunul Crăciunului a fost decis în mod deliberat pentru a face numărul maxim de victime printre creştini. Utilizarea de bombe în locul „obişnuitelor” arme sau macete arată dorinţa pronunţată a musulmanilor de a şterge creştinismul din nordul Nigeriei şi în special aşezările creştine din statul Plateau.

Bombele au fost poziţionate de către aceşti musulmani în pieţele situate în cartierele creştine, în care mulţi creştini erau preocupaţi să-şi facă ultimele cumpărături de alimente şi haine pentru Crăciunul care urma a se celebra în ziua următoare. Aceşti creştini vulnerabili au fost omorâţi cu bombele, transformând astfel bucuria de Crăciun în durere şi durere. Cei ucişi au fost creştini, în unele cazuri, membri ai aceleiaşi familii, precum tatăl, mama şi copiii care au fost în acea zi fatidică reduşi la tăcere de explozia bruscă a bombelor. În mod arogant, în ziua următoare, secta musulmană Boko Haram a revendicat responsabilitatea pentru acest bombardament, motivate de dorinţa de a şterge creştinismul din Nigeria. Jos a devenit o zonă-ţintă, pentru că serveşte ca un stat de frontieră între partea de nord, majoritar musulmană, şi sudul predominant creştin.

Boko Haram este efectiv un grup radical musulman care a promovat ideologic, cu ajutorul unor lideri musulmani şi guvernatori, mişcările violente pentru a elimina creştinismul în Nigeria. Acestea sunt sponsorizate de către lumea musulmană, în special Arabia Saudită, Iran, Yemen, Iordania şi alte naţiuni musulmane care vor să destabilizeze guvernul lui Goodluck Jonathan, preşedintele actual, care este creştin, care a ajuns preşedinte după demisia neaşteptată a lui Alhaji Shehu YarâAdua la sfârşitul anului trecut. Pentru a mări această instabilitate, ei au detonat bombe, de asemenea, la Lugbe, în cantonul Mogadishu şi la Jikwoyi, lângă Abuja, capitala federală. Au bombardat, de asemenea, unele biserici, în Maiduguri în statul Borno şi au ucis creştini şi acolo. Aceştia terorizează continuu creştinii din partea de nord şi din centrul Nigeriei”.

Gunoiul lumii…

„Această sectă musulmană radicală are ca singur scop de bază ştergerea creştinismului şi influenţa occidentală în Nigeria. Numele Boko Haram este un cuvânt care înseamnă în limba Hausa „educaţia occidentală este interzisă”. Acest lucru este descris în statutul lor şi ei jură să şteargă orice aduce aminte de creştinism sau de educaţia occidentală în Nigeria. Acest lucru a adăugat o nouă dimensiune conflictelor obişnuite dintre creştini şi musulmani în nordul Nigeriei. Creştinii, ca o minoritate în regiunile musulmane în nord, au fost uimiţi de această evoluţie recentă. Până în prezent, ei fuseseră deja persecutaţi, hărţuiţi, discriminaţi şi consideraţi ca cetăţeni de mâna a doua. Li se refuză diferite oportunităţi de locuri de muncă, sunt ucişi, mutilaţi şi acum sunt şi bombardaţi datorită credinţei lor în Iisus Hristos. Aceasta se adaugă chinurilor, durerii şi suferinţei creştinilor din regiunea Jos.

Atacul cu bombă din Jos a costat viaţa a 100 de creştini şi aproximativ 70 de alţi creştini sunt răniţi sau mutilaţi. Biserica creştină a fost întotdeauna ţinta persecuţiei în cursul istoriei sale, însă dimensiunile acestor persecuţii în vremurile recente au fost exacerbate prin utilizarea de grenade şi bombe.

Am fost ameninţaţi, abuzaţi, răniţi, ucişi şi acum suntem bombardaţi. Viaţa normală a dispărut la cei mai mulţi dintre noi în nordul Nigeriei. Suntem consideraţi ca „gunoiul lumii”. Ne-am pierdut proprietăţile noastre, casele noastre, demnităţile, prietenii, rudele, bisericile, viaţa şi pacea noastră. Totuşi, în ciuda acestor probleme şi suferinţe exterioare, Îl propovăduim continuu pe Iisus şi aşteptăm în fiecare zi venirea Împărăţiei Sale pe pământ, ziua când împărăţia oamenilor va deveni cu adevărat Împărăţia Domnului nostru Iisus Hristos, precum spune Scriptura, „Împărăţia lumii a ajuns Împărăţia Domnului nostru şi a Hristosului Său şi va împărăţi în vecii vecilor!” (Apoc. 11,15 şi 12,10)”.

Îndemnuri la rugăciune

„Până la vremea Împărăţiei lui Iisus, vă rugăm să continuaţi rugăciunile pentru Biserica lui Iisus Hristos din nordul Nigeriei, pentru curajul de a vorbi cu putere pentru Iisus Hristos, în mijlocul acestei persecuţii de acum. Rugaţi-vă şi pentru bărbaţii şi femeile creştine care şi-au pierdut pe cei iubiţi ai lor în bombardament şi în persecuţia care se desfăşoară împotriva Bisericii. De asemenea, rugaţi-vă ca Dumnezeu să aducă grupul radical islamic Boko Haram la dreptate. Să ne rugăm, de asemenea, pentru îndreptarea comunităţilor musulmane din nordul Nigeriei, ca Dumnezeu să le dea posibilitatea de a primi pe Iisus Hristos ca Domn şi Mântuitor. Tot astfel, rugaţi-vă pentru creştini ca Dumnezeu să dea în inimile lor dragoste şi compasiune faţă de vecinii lor musulmani. Rugaţi-vă şi pentru mine şi familia mea, ca Dumnezeu să ne apere şi mai departe, pentru ca să ne continuăm lucrarea noastră în mijlocul acestei persecuţii religioase. Rugaţi-vă pentru studenţii teologi pe care Dumnezeu îi va folosi nu numai la lecţii şi prelegeri în sala de clasă, ci, de asemenea, ca mijloace de consolidare a maturităţii spirituale în nordul Nigeriei. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să ajute Biserica să rămână concentrată în Iisus Hristos, în mijlocul acestei persecuţii prezente şi a durerii. În mod similar, rugaţi-vă pentru înţelepciunea şi maturitatea spirituală a conducătorilor Bisericii din nordul Nigeriei, astfel încât aceştia să poată alina duhovniceşte şi trupeşte durerile fraţilor şi surorilor în Domnul. Rugaţi-vă şi pentru alegerile care sunt programate să aibă loc în acest an, ca Dumnezeu să aducă bărbaţi şi femei evlavioşi şi evlavioase în funcţiile de conducere.

Fie ca Duhul lui Hristos să îndrume şi să conducă Biserica Sa în momentele dificile de acum şi în cele ce ne sunt date înainte!

Întru Hristos,

Matthew Michael”