Biserica Sf. Ierarh Vasile cel Mare din Edineţ, şi-a sărbătorit hramul

0
1318

Biserica Sf. Ierarh Vasile cel Mare din Edineţ, şi-a sărbătorit hramul (Video)

Sf. Ierarh Vasile cel Mare, sărbătorit de către Biserica Ortodoxă, este şi ocrotitorul bisericii “Sf. Ierarh Vasile” din municipiul Edineţ. În cinstea hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de P.S. Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni. Biserica din piatră, cu hramul Sf. Vasile, creştinii din Edineţ au ridicat-o încă pe la anul 1870.

De atunci şi până în zilele noastre, această mică citadelă creştină, a primit cu braţele deschise mii de credincioşii, sute de preoţi, zeci de arhierei. În timpul imperiului rus, oaspetele de seamă a bisericii Sf. Vasile, era vlădica Serafim Ciciagov. Pe timpul României Mari, era mereu aşteptat vlădica Gurie Grosu. După cel de-al doilea război mondial prin biserica Sf. Vasile din Edineţ, a trecut toată pleiada de arhierei ruşi: Benedict (Poleacov), Nectarie (Grigoriev), Vartolomeu (Condratovici), Ionatan (Capolovici), Serapion (Fadeev), care au păstorit până în anul 1989.

De la 1989, Dumnezeu a îngăduit un arhipăstor puternic, un băştinaş la cârma Bisericii noastre, Î.P.S. Vladimir, care de nenumărate ori a vizitat în toţi aceşti ani biserica Sf. Vasile, păstorind cu cuvânt bun turma binecredincioşilor creştini din Edineţ.

Din anul 1998 până la sfârşitul anului 2006 oaspetele de seamă a bisericii Sf. Vasile, a fost pururea pomenitul episcop Dorimedont, care a muncit foarte mult la prosperarea comunităţii creştine din Edineţ, dar şi din întreaga regiune de nord a ţării noastre.

Astăzi biserica  Sf. Vasile din Edineţ, l-a primit pe  P.S. Nicodim, nou numitul episcop de Edineţ şi Briceni, care în această zi de sărbătoare, a ţinut să fie prezent în mijlocul creştinilor din Edineţ, slujind Sfânta şi Dumnezeiasca liturghie alături de preoţii şi creştinii din această localitate şi împărtăşind împreună cu aceştia bucuria prăznuirii Sf. Ierarh Vasile cel Mare şi a hramului bisericii şi a oraşului.

www.moldovacrestina.info

Ieșirea cu Sfintele Daruri

http://www.youtube.com/watch?v=HeV7pQoDaGw

Simbolul de credință

http://www.youtube.com/watch?v=ZMBE7rqmoY8