Mitropolitul Ilarion: Patriarhul Kirill va profita de prima ocazie de a vizita Muntele Athos

0
865

Î.P.S. Ilarion: Patriarhul Kirill va profita de prima ocazie de a vizita M. Athos

Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii plănuieşte să viziteze Muntele Athos, a spus şeful Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

„Patriarhul Kirill a vizitat de mai multe ori Muntele Athos, ca Mitropolit, şi s-a îndrăgostit de acest loc. Va vizita Muntele, cu prima ocazie. Cel mai indicat şi convenabil ar fi să combine această excursie cu vizita sa oficială în Biserica Ortodoxă Elenă (Hellas), planificată în următorii câtiva ani”, a spus Mitropolitul Ilarion Interfax-Religion intr-un interviu, după călătoria sa la Muntele Athos.

Potrivit acestuia, Patriarhul i-a pregătit câte o vizită în Muntele Athos în fiecare an, pentru a menţine relaţiile bilaterale şi pentru a acorda asistenţa necesară fraţilor ruşi aflaţi acolo, „pentru efectuarea de rugăciuni în comun şi pentru a se incarca de acolo cu bogăţia spirituală a comorii tradiţiei monastice sfinte”.

Astăzi, mănăstirea rusească Sfântul Pantelimom (Agios Panteleimon) numără 60 de fraţi. Unii dintre ei slujesc în Noua Tebaidă, în schiturile din Xilury, şi în metocurile din Krumitsa (Athos), Constantinopol şi Moscova. În plus, câte unul sau doi călugări ruşi slujesc în multe mânăstiri din Grecia. Adepţii Bisericii Ortodoxe Ruse locuiesc, de asemenea, în chilii individuale, pe lângă diferite mânăstiri din Athos. Numărul total al călugărilor ruşi nu depăşeşte insa, in prezent, 100 de persoane.

Mitropolitul Hilarion, citat de Interfax, a amintit că, odată numărul total de călugări ruşi din Athos ajunsese la 2000, şi chiar la 5000 dacă îi includeam şi pe pelerinii sau persoanele care lucrau în mănăstiri, însă „evenimentele tragice ale secolului 20 au dat o lovitură grea Athosului rusesc”.

„Biserica Rusă este conştientă de angajamentul său în întreţinerea mănăstirii ruseşti Agios Panteleimon, iar aceasta mănăstire reprezintă credinţa ortodoxă rusă în Muntele Athos”, a mai spus Mitropolitul Ilarion.

www.lacasuriortodoxe.ro