Emisiune de mărci poştale dedicată Naşterii Domnului

0
759

Emisiune de mărci poştale dedicată Naşterii Domnului

Romfilatelia, în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, realizează o emisiune de timbre poştale dedicată sărbătorii Crăciunului. “România-Vatican, Crăciun 2010″, aşa se intitulează emisiunea de timbre poştale. Organizatorii au propus o imagine de inspiraţie renascentistă şi de aceea a fost aleasă scena Naşterii Domnului, a pictorului Gheorghe Tattarescu. Icoana este un dar pe care marele pictor l-a făcut Mitropolitului Iosif Naniescu. Gheorghe Tattarescu (1820-1894), pioner al neoclasicismului în pictura românească, a studiat în perioada 1845-1851 la Academia “San Luca” din Roma. O mare parte din activitatea sa artistică a fost dedicată artei religioase, concepută într-un stil personal, influenţat de academismul italian şi parţial de iconografia tradiţională bizantină.

Icoana Naşterii Domnului a lui Gheorghe Tattarescu va fi reprezentată pe timbrul nominal de 1 leu. Scena Naşterii Domnului propusă de Vatican este o reproducere din 1861 a unei picturi aparţinând Şcolii Murillo (1618-1682) şi este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,1 lei. “Este o iniţiativă inedită şi se doreşte punerea în acord a perspectivei ortodoxe a reprezentării Naşterii Domnului cu cea occidentală. Din punct de vedere artistic, este o apropiere foarte mare între sărbătoarea noastră ortodoxă şi cea catolică. Din acest motiv, Romfilatelia s-a gândit la un parteneriat România-Vatican. Noi am propus icoana Naşterii Domnului a lui Tattarescu, aflată în patrimoniul Catedralei mitropolitane din Iaşi”, a declarat pr. Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină “Resurrectio” din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi inspector eparhial în cadrul Sectorului “Patrimoniu şi construcţii bisericeşti” al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În primăvara anului trecut Romfilatelia a realizat o emisiune de timbre poştale dedicată sărbătorii Sfintelor Paşti cu icoane din biserica “Sf. M. Mc. Gheorghe” – vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi. (Constantin Ciofu pentru Ziarul Lumina)