Reprezentantul Bisericii Ruse la Bruxelles, hotarat si intrigat de lobby-ul sectar din Parlamentul European

0
738

Reprezentantul Bisericii Ruse la Bruxelles, hotarat si intrigat de lobby-ul sectar din Parlamentul European

Reprezentantul în exerciţiu al Bisericii Ruse la organizaţiile internaţionale europene, Arhiepiscopului Antonie Ilin, a numit „un exemplu flagrant de discriminare”, faptul că unui binecunoscut expert ortodox în sectarism, Alexandru Dvorkin, nu i s-a permis să participe la audierile privind libertatea religioasă în Rusia, în Parlamentul European.

„Nu este nimic altceva decât un efort planificat al lobby-ului sectar din Parlamentul European”, a declarat marţi, 16 noiembrie 2010, pr. Antonie, într-un interviu pentru Interfax.

Acesta consideră că „nu este vorba doar de un capriciu al unor delegaţi, ci mai degrabă este o problemă de lungă durată; ei alcătuiesc lista neagră cu persoanele care ar putea împiedica promovarea „valorilor europene” chiar si prin simpla intrare în clădirea Parlamentului European”.

Pr. Antonie a declarat că Parlamentul European a pierdut şi „unul dintre puţinele sale avantaje pe care le mai avea: forumul de discuţii libere, în special pe probleme religioase”.

„Toate eforturile confesiunilor tradiţionale de a-şi promova propria lor agendă sunt cu mult fără succes in fata activitatii de lobby sectar, demonstrând că euro-parlamentarii au probleme cu propriile lor valori”, a mai spus pr. Antonie.

Cu o astfel de tendinţă, consideră el, Parlamentul European „este puţin probabil să devină o forţă motrice a parteneriatului între Uniunea Europeană şi Rusia, fiindcă un astfel de parteneriat implică dialog, sau cel puţin interesul de a-l asculta pe partener”.

„Astfel de lipsă de apreciere faţă de Biserica Ortodoxă Rusă, care este o prezenţă activă în ţările UE, fiind una dintre cele mai importante instituţii ale societăţii civile din Rusia, în esenţă o jurisdicţie bisericească supranaţională şi un pod de legătură cu Rusia – face ca parteneriatul european sa nu aduca niciun rezultat bun”, a mai spus pr. Antonie, subliniind că proiectul european este acum „complet tăiat de la rădăcinile sale creştine, şi nu mai are perspectivele pe care le urmăreau fondatorii Europei Unite”.

www.lacasuriortodoxe.ro