Curtea Supremă din Egipt îşi permite să se amestece în treburile Bisericii, şi să desfiinţeze practic căsătoria ca Sfântă Taină

0
607

Curtea Supremă din Egipt îşi permite să se amestece în treburile Bisericii, şi să desfiinţeze practic căsătoria ca Sfântă Taină

Un tribunal egiptean a emis o hotărâre controversată, în ziua de sâmbătă 29 mai 2010, care l-a degrevat pe liderul egiptean al Bisericii Ortodoxe Copte de controlul asupra problemelor care ţin de divorţ şi căsătorie, acordând instanţelor civile autoritatea de supraveghere a acţiunilor pe care Biserica le considera ca intrând în rândul competenţelor sale, având bază religioasă.

Curtea Administrativă Supremă îl obligă pe Papa Shenouda al III-lea, liderul Bisericii Ortodoxe Copte, să acorde un certificat de recunoaştere a celei de-a doua căsătorii, unui bărbat copt divorţat, respingându-i Papei Shenouda chiar si posibilitatea de recurs.

Curtea Administrativă Supremă, condusă de Justiţia lui Mohammed Husseini, şi-a bazat hotărârea pe faptul că „dreptul la formarea familiei este un drept constituţional, care este mai presus de orice alte consideraţii”. Aceasta a mai spus că, deşi instanţa respectă sentimentele religioase, ea trebuie să guverneze după lege. Hotărârea Curţii Administrative Supreme este definitivă şi nu poate fi atacată.

Verdictul vine pe fondul unui proces intentat de Hani Wasfi Naguib împotriva Papei copt Shenouda, contestând motivele pentru care Biserica a refuzat să îi acorde un certificat nou de căsătorie, după divorţul de prima sa soţie.

www.lacasuriortodoxe.ro