Biserica Ortodoxa Rusa spune „Destul!” monopolului Darwinist in scoli

0
719

Biserica Ortodoxă Rusă spune „Destul!” monopolului Darwinist în școli

Biserica Ortodoxă Rusă a spus miercuri, 9 iunie 2010, că trebuie să pună capăt “monopolului darwinist” în şcolile din Rusia, declarând că ar trebui învăţate explicaţiile religioase ale creaţiei, alături de evoluţie, conform Reuters, citată de presa internaţională.

„A venit timpul să dispară monopolul darwinismului şi ideea înşelătoare că ştiinţa, în general, contrazice religia. Aceste idei ar trebui să rămână undeva în trecut”, a declarat Mitropolitul Ilarion într-o conferinţă ţinută la Moscova. „Teoria lui Darwin rămâne o teorie. Acest lucru înseamnă că ar trebui să fie predată copiilor ca una dintre mai multe teorii. Copiii ar trebui, deci, să ştie si despre celelalte teorii”.

Statul ateu sovietic, care s-a prăbuşit în 1991, s-a folosit de Darwin pentru a respinge învăţăturile religioase. Teoria, conform căreia biologii susţin că oferă o explicaţie verificabilă pentru modul în care formele de viaţă se dezvoltă prin selecţie naturală, acum domină în şcolile ruseşti cat şi în predarea ştiinţelor din majoritatea ţărilor.

Ilarion a declarat că, ideea conform căreia o specie ar putea evolua într-o alta, nu a fost niciodată dovedită. Copiii „ar trebui să ştie despre pictura religioasă, despre crearea lumii, care este comună tuturor religiilor monoteiste”, a mai spus el.

Liudmila Alexeieva, un veteran disident, a declarat pentru Reuters, că liberalii ruşi ar lupta împotriva oricărei tentative de introducere în sălile de clasă, a predării religioase, în special în domeniul ştiinţei.

„Este o idee periculoasă şi vom face tot ce putem să-i oprim”, a spus ea. „Am învins comunismul ca ideologie de stat, şi anumite forţe doresc acum să-l înlocuiască cu creştinismul ortodox”.

Ea a mai spus că este puţin probabil să fie predată religia încât să înlocuiască Darwinismul în programa naţională, dar că s-ar putea să-şi găsească loc prin unele şcoli, sub presiunea suficientă a Bisericii.

Ilarion conduce Departamentul de relaţii externe al Bisericii. Prelegerea sa în faţa oficialilor Ministerului rus de Externe de la Moscova a fost dedicată luptei împotriva „secularismului fanatic” al liberalilor, ostili faţă de religie, şi a chemat la dialog cu secularismul moderat şi la cooperare cu catolicii, împotriva duşmanilor comuni.

Creştinismul ortodox este religia dominantă a Rusiei, iar preşedintele Dmitri Medvedev şi primul-ministru Vladimir Putin participă în mod regulat la slujbele ortodoxe (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Rusia are, de asemenea, mai multe mari minorităţi religioase – printre care aproximativ 20 milioane de musulmani, dintr-o populaţie de 141 milioane – care şi-au exprimat uneori îngrijorarea cu privire la ceea ce numesc ei: locul privilegiat al Bisericii Ortodoxe.

Medvedev, pe 1 iunie 2010, a semnat o lege care face din ziua de 28 iulie o sărbătoare naţională, prin care este marcată fondarea Bisericii, prin botezul prinţului Vladimir din Kiev, în 988. Parlamentarii musulmani au solicitat şi ei o sărbătoare naţională, pentru a marca sosirea Islamului în Rusia.

Ilarion a declarat celorlalte culte, insa, că nu ar trebui să fie îngrijorate de sărbătoarea botezului, fiindca  este dedicată tuturor cetăţenilor, datorită rolului botezului lui Vladimir în fondarea statului rus.

„Este dificil să ne imaginăm Rusia – dacă ar mai fi existat o Rusie… în cazul în care alegerea nu ar fi fost făcută”, a mai spus el.

www.lacasuriortodoxe.ro