A fost aleasa prima femeie episcop din istoria bisericii evanghelice a Finlandei

0
822

A fost aleasă prima femeie episcop din istoria bisericii evanghelice a Finlandei

Biserica Luterană Evanghelică din Finlanda a ales-o pe Irja Askola, Episcop de Helsinki, la începutul acestei luni, iunie 2010. Ea va deveni astfel prima femeie episcop de sex feminin, din istoria ţării, când va prelua postul, în luna septembrie 2010.

Irja Askola l-a învins pe cel mai apropiat rival al ei, în runda finală, cu un număr de voturi de 591 contra 567. Îşi va prelua atribuţiile sale în septembrie, odată cu retragerea episcopului Eero Huovinen.

Askola, în vârstă de 57 de ani, a devenit “preot” în Finlanda – prima femeie – încă din anul 1988. Ea este considerată liberală şi susţine că parteneriatele (cununiile) de acelaşi sex trebuie binecuvântate de biserică.

Biserica Catolică Finlandeză, afirma în ziarul Kotimaa, că prin selectarea unei femei în funcţia de episcop se va mări şi mai mult distanţa dintre cele două biserici.

„Ne pare rău să vedem că o femeie a fost aleasă pentru a sluji ca episcop. Nu avem nimic personal cu Irja Askola, dar această decizie întrerupe tradiţia”, spune Teemu Sippo, episcopul romano-catolic al Bisericii Catolice din Finlanda.

Cu toate acestea, Sippo nu a spus că va refuza să lucreze cu Askola.

Biserica Ortodoxă Finlandeză afirmă şi ea că este de acord cu punctul de vedere catolic. Arhiepiscopul Leo YLE a declarat, joi, 10 iunie 2010, că Biserica Evanghelică Luterană s-a „distanţat singură de biserica creştină internaţională”, prin aceasta decizie.

„Ca decizie teologică, este un pas înapoi în eforturile spre unitate”, a mai spus el.

Bisericile Luterană şi Ortodoxă sunt ambele acceptate de Stat. Potrivit statisticilor, în Finlanda, anul trecut 79,9% din populaţie s-a înregistrat ca luterană, 1,1% ortodoxă şi 1,3% ca aparţinând altor biserici. Aproape 18% nu au nicio afiliere religioasă.

www.lacasuriortodoxe.ro