Patriarhul Ecumenic ia îndemnat pe schizmaticii ucraineni să revină în Sânul Bisericii

0
705

Patriarhul Ecumenic ia îndemnat pe schizmaticii ucraineni să revină în Sânul Bisericii

Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu care s-a aflat recent în vizită în Federaţia Rusă a chemat pe schizmaticii din Ucraina să se întoarcă la Biserica Ortodoxă Ucraineană ce ţine de Patriarhatul de Moscova (BORu PM). „Să nu ezite şi să se alăture Bisericii canonice, care este corabia mântuirii”, – a declarat în ajun Patriarhul Bartolomeu, într-un interviu la acordat postului de televiziune „Россия-24”.

Întâi Stătătorul Patriarhatului de Constantinopol a mai adaugat următoarele: „Astăzi eu i-am dorit Mitropolitului Vladimir (BORu PM) ca acesta, încă din timpul vieţii, să aibă ocazia de a vedea rezolvarea acestei probleme şi ca schizma să-şi înceteze existenţa”. „Ceea ce face Biserica noastră, o face cu respect faţă de ordinea canonică care este în vigoare” a subliniat Patriarhul Bartolomeu.

Problema schismei bisericeşti în Ucraina a apărut la începutul anilor ‘90 după prăbuşirea URSSului. Noii politicieni au decis să creeze o biserică independentă ucraineană, pe care au separat-o de Biserica Ortodoxă Rusă. Prin urmare în Ucraina, pe lângă Biserica Ortodoxă canonică Ucrainană ce ţine de Patriarhatul Moscovei astăzi mai există Patriarhatul Kievului şi biserica ortodoxă ucraineană autocefală.

În 2008, preşedintele Victor Iuşcenko l-a invitat la Kiev Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în speranţa că acesta va sprijini ideea unei biserici ucrainene independente şi-i va lua pe schismatici în sânul Patriarhiei de Constantinopol. În cadrul acelei vizite Patriarhul Bartolomeu sa distanţat de această problemă.

www.eph.md