O cruce aflata in desert poate ramane pe pozitia ei – hotarare a Curtii Supreme de Justitie

0
816

O cruce aflată în deşert poate rămâne pe poziţia ei – hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a convenit, miercuri, 28 aprilie 2010, ca un memorial în formă de cruce creştină, plantat în mijlocul unui parc federal din California (vest), să poată rămâne pe locul său, fără a fi mutat pe vreun alt teren privat.

În acest caz, care a implicat relaţia constituţională între guvernul federal al SUA şi diferitele religii, dezbaterile au fost aprinse. Cinci membrii ai Curţii, din partea conservatoare a acesteia, au câştigat faţă de ceilalţi 4 membrii progresişti.

La origine, o asociaţie de veterani, în 1934, a ridicat o cruce albă de 1,5 m înălţime în Parcul Naţional din Mojave, California (vest), proprietate a guvernului federal.

Cu zece ani în urmă, un fost angajat al parcului… catolic, a pornit o acţiune în justiţie, susţinând că existenţa acestei cruci într-un parc naţional a fost neconstituţională, deoarece guvernul federal nu are dreptul să privilegieze niciuna dintre religii.

În timpul mai multor ani de proceduri, a fost nevoie de 3 intervenţii ale Congresului pentru… a permite crucii să rămână pe loc.

„Instanţele prime de judecată nu au ţinut suficient de bine seama de context”, a spus Curtea. „Deşi monumentul este un simbol creştin, crucea nu a fost ridicată pe Stânca Sunrise pentru a promova cumva creştinismul”, a mai spus aceasta, ci „pentru a aduce un omagiu soldaţilor noştri căzuţi”.

Pentru Curte, guvernul federal s-ar confrunta cu „o dilemă: el trebuie să îndepărteze crucea din acel loc, pentru a nu încălca un ordin judecătoresc, dar în acelaşi timp nu poate îndepărta cruce fără să întineze respectul celor pe care ea îi onorează”.

„Obiectivul Statului American de a nu sprijini în mod privilegiat o anumită religie, nu presupune însă obligaţia ca orice simbol religios să fie eliminat din sfera publică (…) Constituţia neobligând guvernul să evite cumva chiar şi o recunoaştere publică a rolului religiei în societate” – sustine insa Curtea.

Vizavi de această decizie, ultra-conservatorul catolic Antonin Scalia, a menţionat în cadrul şedinţei că, în orice caz, „crucea este un simbol al locurilor comune în care zac morţi”.

Şase dintre cei nouă judecători ai Curţii Supreme a Statelor Unite sunt catolici.

„O cruce nu este doar o reformulare a credinţei creştine, ci este şi un simbol folosit pentru a-i onora pe cei care, prin faptele lor eroice, au contribuit în mod generos pe parcursul istoric, participând la formarea naţiunii noastre şi a poporului în istorie”, a mai spus Curtea.

www.lacasuriortodoxe.ro