Părinţii vor mai puţin sex, violenţă şi droguri la TV

0
868
Părinţii vor mai puţin sex, violenţă şi droguri la TV

Un sondaj arată că părinţii sunt îngrijoraţi de ceea ce văd copiii la televizor şi doresc să fie ajutaţi să controleze cantitatea de sex, violenţă şi droguri din producţiile văzute de cei mici. Aceasta a fost concluzia unui sondaj efectuat pe 500 de părinţi la cererea Conferinţei Episcopale Americane.
Peste 80% dintre respondenţi au spus că doresc un control mai bun asupra conţinuturilor media ce arată violenţă, sex, folosire ilegală de droguri, de alcool şi expresii vulgare. În special s-a manifestat îngrijorare vizavi de prezentarea folosirii drogurilor şi alcoolului, elemente neluate în considerare în sistemele de stabilire a „rating”-urilor pentru emisiuni şi filme. Sondajul mai arată că majoritatea părinţilor (90%) încearcă să controleze ceea ce văd copiii, în special prin impunerea de reguli privind folosirea televizorului. Aproximativ două-treimi dintre participanţii la sondaj au pus accentul pe următorii trei factori: înţelegerea metodelor de control, abilitatea blocării reclamelor nepotrivite pentru copii, şi mai marea disponibilitate a unor produse media care să aibă deja controlul parental inclus. Părinţii apelează la industria media să protejeze copiii, trei-sferturi considerând că această industrie trebuie să facă mai mult, iar 58% considerând că şi guvernul poate face mai mult.
Oficialii Conferinţei Episcopale Americane au făcut o serie de recomandări în baza acestor rezultate. Au făcut apel în primul rând la „extinderea sistemului de rating pentru conţinut media, astfel ca să includă nu doar violenţa, sexul şi limbajul ci şi folosirea de droguri şi abuzul de alcool şi ţigări”. De asemenea au cerut „legislatorilor şi companiilor de televiziune să dea părinţilor şi celorlalţi telespectatori mijloacele pentru a bloca reclamele nedorite şi să sprijine iniţiativele care promovează şi sporesc folosirea de către părinţi a metodelor de control parental”. Episcopul Gabino Zavala, preşedintele Comitetului pentru Comunicaţii din cadrul Conferinţei, a concluzionat: „Tranziţia naţiunii noastre spre televiziunea digitală oferă o excelentă oportunitate de a întări protecţia copiilor.”

www.catholica.ro