Papa cere catolicilor să dea un suflet internetului

0
705
Papa cere catolicilor să dea un suflet internetului

Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut catolicilor să se „echipeze” cu credinţă, precum şi cu tehnologie, pentru a da suflet internetului. Afirmaţia a fost făcută sâmbătă, în cadrul audienţei acordată în Aula Paul al VI-lea participanţilor la conferinţa naţională „Mărturia digitală”, iniţiativă organizată de Conferinţa Episcopilor Italieni.
„Fără teamă dorim să pornim pe marea digitală, îmbrăţişând navigarea fără restricţii cu pasiunea care de 2.000 de ani conduce corabia Bisericii”, a spus Pontiful. „Pe lângă resursele tehnice, evident necesare, trebuie să ne adâncim în acest univers şi cu o inimă credincioasă, care să ajute la a da suflet fluxului comunicaţional neîntrerupt al internetului. Aceasta este misiunea noastră, misiunea Bisericii la care ea nu poate renunţa. […] Timpul în care trăim experimentează o enormă expansiune a frontierelor comunicării, realizând o nemaipomenită convergenţă între diferitele tipuri media şi făcând posibilă interacţiunea. Astfel internetul manifestă o vocaţie deschisă, cu o tendinţă egalitaristă şi pluralistă.”
Papa a admis că „în acelaşi timp s-a săpat un şanţ”, care provoacă aşa numita „diviziune digitală”. Acesta „îi separă pe incluşi de excluşi şi se adaugă celorlalte discrepanţe ce separă naţiuni între ele, dar şi în interiorul lor.” A amintit şi de „pericolele omogenizării şi controlului, al relativismului intelectual şi moral”, îndemnându-i apoi pe cei din audienţă să depăşească aceste „dinamici colective ce ne pot face să pierdem percepţia profunzimii persoanei şi să rămânem la suprafaţă”, văzând persoanele ca „trupuri fără suflet, obiecte ale comerţului şi de consum”. Citând din „Caritas in Veritate” a spus că „media pot să devină un factor umanizator nu doar atunci când, mulţumită dezvoltării tehnologice, sunt crescute posibilităţile de comunicare a informaţiei, ci mai ales când sunt îndreptate spre o viziune a persoanei şi binelui comun ce reflectă valori cu adevărat universale.”
„Dragi prieteni, voi sunteţi chemaţi să vă asumaţi rolul de animatori şi în comunitatea internetului, atenţi să pregătiţi căile ce conduc spre Cuvântul lui Dumnezeu, şi să arătaţi o sensibilitate particulară celor deprimaţi şi celor care au o dorinţă profundă, nearticulată, pentru adevărul veşnic şi absolut.” Sfântul Părinte i-a îndemnat pe toţi profesioniştii din media „să nu precupeţiţi nici un efort să hrăniţi în inimile voastre pasiunea pentru om”, în acest sens „fiind ajutaţi de o solidă formare teologică şi mai ales de o pasiune profundă şi bucuroasă pentru Dumnezeu, hrănită de un dialog constant cu Domnul”.
Papa Benedict le-a mulţumit operatorilor media „pentru slujirea pe care o daţi Bisericii, şi astfel cauzei omului”. „Vă îndemn să mergeţi pe drumurile continentului digital animaţi de curajul Duhului Sfânt. […] Încrederea noastră nu este pusă fără simţ critic în vreun instrument al tehnologiei. Tăria noastră stă în Biserică, în comunitatea credincioşilor, capabilă să dea mărturie despre noutatea perenă a Celui Înviat, cu o viaţă ce ajunge la plinătate în măsura în care se deschide în sus, în care intră în relaţii şi se dăruieşte în mod gratuit.”

www.catholica.ro