„Bazele ortodoxiei” va fi predată în învăţământul preuniversitar ca disciplină obligatorie

0
1078
„Bazele ortodoxiei” va fi predată în învăţământul preuniversitar ca disciplină obligatorie

Disciplina „Bazele ortodoxiei” va fi predată în învăţământul preuniversitar, o decizie în acest sens a fost luată de către Sinodul Bisericilor Moldovei astăzi, 16 aprilie. „În acest sens va fi organizat un referendum legislativ, pentru a obţine o hotărâre ce nu va putea fi atacată nici de Guvern, nici de Parlament”! Această declaraţie a fost făcută de către Înalt Prea Sfinţitul Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti, care a fost împuternicit de către Mitropolit să anunţe despre decizia luată.
„Astăzi Sinodul a luat o decizie unanimă şi apolitică, prin care se încorporează dorinţa întregului popor moldovenesc, de-a introduce în mod obligatoriu educaţia ortodoxă în şcoli”, a afirmat Episcopul de Bălţi Marchel.
Potrivit maicii stariţe de la Mănăstirea Suruceni, Egumenia Epistemia, „se va introduce în învăţământul preuniversitar disciplina „Bazele Ortodoxiei”, care va fi predată de către preoţi, persoanele absolvente a Academiei de Teologie şi persoane laice, care vor trece un curs special de instruire”.
Disciplina va fi predată o dată pe săptămână, pentru clasele I-XII. Modul de evaluare a elevilor, cât şi modul de predare încă nu a fost discutat.
„Astăzi, în cadrul Sinodului, s-a mai discutat mecanismele de susţinere a acestei propuneri de către Biserică. După ce se va obţine mandat de la Comisia Electorală Centrală pentru organizarea referendumului, se va începe colectarea semnăturilor. Pentru ca referendumul să aibă loc este nevoie de cel puţin 200 mii semnături, care noi cu siguranţă le vom obţine. Nu avem dubii în acest sens” a subliniat Valeriu Pasat, autorul iniţiativei de a introduce predarea religiei în şcoli.
Pe 8 mai curent va avea loc o adunare a preoţilor şi a enoriaşilor, în Scuarul din faţa Catedralei, unde se va discuta chestiunile ce ţin de organizarea referendumului şi pârghiile de implementare a acestei disciplini în şcolile din Moldova.
„Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit al Moldovei Vladimir a anunţat Mitropolia Basarabiei despre iniţiativa de a introduce disciplina „Bazele Ortodoxiei” în învăţământul preuniversitar. Mitropolia Basarabiei este de altă părere – ei pledează pentru predarea religiilor, disciplină predată în mod opţional”, a mai adăugat Episcopul de Bălţi.
UNIMEDIA precizează că semnăturile pentru organizarea referendumului urmează să fie colectate de către enoriaşi şi preoţi.

www.unimedia.md