Slujbe speciale în Joia Mare

0
3647
Slujbe speciale în Joia Mare
În Bisericile Ortodoxe astăzi, în Joia Mare, se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. La slujba de pregătire a darurilor pentru Liturghie, preoții vor scoate un Agneț pentru împărtășirea bolnavilor. Agnețul va fi sfințit în cadrul Liturghiei și va fi păstrat până în Marțea Luminată, când va fi uscat și sfărâmat după o rânduială specială. Despre rânduiala pregătirii Agnețului a oferit mai multe detalii pentru Radio TRINITAS Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului: „Biserica a rânduit ca să se scoată un Agneţ pe măsura necesităţilor şi ca acest agneţ să se sfinţească în Joia Mare. Ca şi Agneţul pentru Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite, se îmbibă în Sfântul Sânge după ce este prefăcut în trupul lui Hristos. Cele două elemente împreună – Trupul şi Sângele se păstrează pe masa Sfântului Altar până în Marţea Paştilor când printr-o rânduială specială, preotul în timpul Utreniei desface Antimisul pe Sfânta Masă, îşi pregăteşte o sursă de căldură lentă şi pe un disc anume pregătit taie întreg Agneţul. După ce părticelele sunt pregătite şi uscate sunt aşezate în chivot în cutiuţe speciale şi se păstrează pe tot timpul anului. În momentul în care s-a făcut noua împărtăşanie, cea veche se pune în Potir şi se consumă de preot. Nu se păstrează mai mulţi ani”.
Un alt specific al acestei zile este spălarea picioarelor, slujbă oficiată în mănăstiri, catedrale și în unele parohii. După rugăciunea amvonului, preotul iese cu cădelniță și cu lumânări aprinse în fața Sfântului Altar, unde sunt așezați 12 bărbați cărora părintele le va spăla în chip simbolic picioarele, rememorând gestul făcut de Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, după Cina cea de Taină.
Despre semnificația acestui ritual Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a spus: „Înainte de patima Sa cea de bună voie, Mântuitorul Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor Săi. Încă o dată Domnul nostru a dovedit smerenie în faţa ucenicilor Săi, în faţa neamului omenesc. Ne-a dat pildă de smerenie tuturor, să ne iubim unii pe alţii şi să ne purtăm sarcinile unii altora. Chiar dacă Petru a fost rezervat şi nu a dorit ca Mântuitorul să – i spele picioarele, Mântuitorul a dorit ca să spele picioarele tuturor Apostolilor pentru că Hristos a venit să slujească nu ca să I se slujească. După îndemnul şi exemplul Mântuitorului trebuie ca şi noi, slujitorii Bisericii, să slujim oamenilor cu timp şi fără timp. Să slujim lui Dumnezeu şi slujind lui Dumnezeu slujim oamenilor”.
www.patriarhia.ro