Închisoare pe viaţă pentru avort – proiect de lege în statul Utah

0
1183
Închisoare pe viaţă pentru avort – proiect de lege în statul Utah

Un proiect de lege propus în statul american Utah, care ar putea aduce procese penale şi pedepse care pot merge până la închisoarea pe viaţă pentru femeile care suferă întreruperi de sarcină, a scandalizat deja feministele şi organizaţiile de drepturile omului din SUA.
Adoptat cu o majoritate covârşitoare de ambele tabere politice din legislativul statului Utah la Salt Lake City, la începutul acestui an, proiectul aşteaptă să fie promulgat de guvernatorul republican al statului, Gary Herbert.
Nu este deloc clar dacă această controversă din ce în ce mai mare pe tema actului propus va încetini sau chiar împiedica promulgarea.
Principala modificare adusă de lege în statul în care mormonii sunt majoritari este posibilitatea cercetării penale a femeilor care recurg la mijloace ilegale de întrerupere de sarcină, arată New YorkTimes.
Actul normativ cuprinde însă şi o prevedere conform căreia femeile găsite vinovate de un act „intenţionat, conştient sau neglijent” care duce la o pierdere de sarcină pot atrage acuzaţia de crimă.
Opozanţii proiectului spun că printre actele despre care legea vorbeşte se pot regăsi situaţii precum băutul unui pahar de vin în plus, mersul pe un trotuar îngheţat sau schiatul.
Actul normativ controversat a apărut ca răspuns la cazul unei tinere de 17 ani, însărcinate în luna a şaptea, care a plătit cu 150 de dolari un bărbat pentru ca acesta să o bată, sperând că agresiunea va duce la întreruperea sarcinii.
Copilul s-a născut, în ciuda planului celor doi, iar agresorul plătit se află deja după gratii, însă autorităţile din Utah au constatat că nu au nicio bază legală pentru a o condamna pe tânără.
Eforturile de ultim moment de eliminare din text a referirii la acte „neglijente” au eşuat, fiind astfel alimentate temerile cum că actul normativ va deveni unul imposibil de aplicat şi care, în plus, ar deveni o ameninţare la drepturile fundamentale ale femeilor.