Fetele încep să se machieze încă de cînd sînt preşcolare

0
817
Fetele încep să se machieze încă de cînd sînt preşcolare

Machiajul începe să fie folosit de fete de la vârste din ce în ce mai mici. În Marea Britanie, nouă din zece fete sub 14 ani folosesc cosmetice zilnic, în timp ce copiii celebrităţilor apar în fotografii puternic machiaţi încă de la vârsta de 2 ani.
Fotografiile fiicelor lui Tom Cruise şi cele ale fostului model Jordan, în care acestea sunt puternic machiate, au readus în discuţie o mai veche dezbatere: cât de devreme ar trebui să înceapă fetiţele să se machieze sau dacă le face bine machiajul la vârste atât de fragede. În aceste fotografii, Princess Tiaamii, fiica de doi ani a fostului model Jordan, are ochii fardaţi, gene false şi gel de buze, în timp ce Suri Cruise, fiica de 3 ani a lui Tom Cruise, poartă un ruj sângeriu foarte pronunţat.
Imaginile au stârnit o nouă controversă, unii considerând că este normal ca fetiţele să-şi imite mamele sau alte persoane adulte, în timp ce alţii spun că machiajul are deja o tentă sexuală nepotrivită pentru fetiţe. „Nu văd nimic în neregulă cu asta”, a afirmat directorul organizaţiei specializate în drepturile copiilor „Fair Play for Children”, Jan Cosgrove. „Copiii se îmbracă şi se machiază de când lumea, lucruri considerate normale de-a lungul istoriei în toate culturile umane. Peste tot copiii îşi imită părinţii îmbrăcându-se ca ei şi folosindu-se de machiaj. Este chiar sănătos să o facă”, a spus Cosgrove. La rândul ei, activista în drepturile copiilor Lisa Allen a adăugat că nu este niciun motiv de îngrijorare. „Mamele se joacă astfel cu copiii, iar atât timp cât totul rămâne un joc nu este niciun motiv de îngrijorare”.
Copil sau adult
Conform psihologului Linda Papadopolous, cunoscută drept „terapeut al copiilor celebrităţilor”, faptul că fetiţele se machiază şi poartă haine mai potrivite pentru un adult poate fi periculos pentru dezvoltarea lor.
„La prima vedere, faptul că fetiţele se machiază şi se costumează în adulţi poate părea jovial şi normal. Problema este, însă, că apare o confuzie: când încetează să mai fie fetiţe şi când devin adulte?”, a spus Linda Papadopolous. Conform acesteia, copiii nu au discernământul necesar pentru a putea imita ceea ce este demn de imitat. „Dacă o fată poartă o rochie de prinţesă, se va simţi ca o prinţesă. Dacă poartă un costum de iepuraş, se va simţi ca un iepuraş. Dar dacă se machiază, poartă pantofi cu tocuri cui şi sutien, atunci o forţăm să înţeleagă concepte precum sexualitatea la o vârstă la care nu este încă pregătită să o facă”, punctează Papadopolous, care mai avertizează asupra unui alt pericol. „Trebuie să fim conştienţi că, atunci când fetiţa iese în lume purtând haine mai potrivite pentru o femeie, alţi oameni vor considera că este mai în vârstă, ceea ce poate fi foarte periculos”.
Drăguţ sau sexy
Un studiu recent efectuat în Marea Britanie de către compania Mintel (specializată în cercetarea comportamentului consumatorilor) arată că fetele încep să se machieze de la nouă sau zece ani, în încercarea de a atinge perfecţiuna fizică prezentată în reviste sau la televizor. Astfel, trei sferturi dintre fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani folosesc fard de pleoape în mod regulat, în timp ce 71% dintre ele îşi aplică rimel.
Jumătate dintre fetele între 11 şi 14 ani se dau cu ruj în fiecare zi. Chiar şi fetele mai tinere de atât folosesc în mod regulat produse cosmetice. 63% dintre fetele cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani se dau cu ruj, 80% se dau cu ojă, în timp ce 44% dintre ele au folosit fard de pleoape sau contur de ochi. Analistul companiei Mintel, Claire Hatcher, spune că fascinaţia fetelor preadolescente pentru produsele de înfrumuseţare este încurajată de revistele pentru adolescenţi, dar şi de industria produselor cosmetice pentru copii. „Tinerele fete au vrut mereu să încerce fardurile mamei, dar afluxul de produse destinate special pentru ele a dus la un fenomen mai amplu. Ele mai sunt încurajate şi de părinţi, care consideră că a te machia este mai degrabă drăguţ decât sexy”, spune Hatcher.
Fetele capătă imagini eronate despre sine
Psihologul David Spellman spune, însă, că machiajul aplicat de la vârste fragede le poate da tinerelor fete imagini eronate despre cum ar trebui să arate. „Cred că psihicul copiilor este afectat în bună măsură de imaginile din reviste şi de la televizor. Idealul fizic a devenit cu totul altceva decât felul în care arată un corp sănătos. Astfel, de la vârste tot mai fragede, copiilor li se induce ideea că nu arată aşa cum ar trebui”, spune Spellman, adăugând că firmele de cosmetice profită de labilitatea psihică a copiilor. „Tinerii sunt văzuţi drept consumatori de către aceste firme care scot profituri uriaşe de pe urma lor”. Cercetătorii de la Mintel au intervievat 5.856 de fete cu vârste cuprinse între 7 şi 19 ani. Nouă din zece respondente foloseau farduri zilnic de dinainte de a împlini 14 ani.