Expoziţie de icoane la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

0
1147
Expoziţie de icoane la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Astăzi în incinta Muzeului Naţional de Artă a Moldovei a fost deschisă expoziţia „Mărturia de artă Ortodoxă” – icoane, secolele XVI-XIX. La eveniment au participat numeroşi oameni de cultură, savanţi, ambasadori acreditaţi la Chişinău, dar şi simpli admiratori ai frumosului.
În luarea sa de cuvânt, domnul Tudor Zbânrea, directorul general al Muzeului, a vorbit despre importanţa şi calitatea artei iconografice din ţara noastră atât din punct de vedere artistic, dar şi spiritual. Domnia sa a accentuat rolul artei bisericeşti pentru patrimoniul nostru cultural, manifestându-şi satisfacţia că instituţia pe care o conduce are posibilitatea şi onoarea de a găzdui o asemenea expoziţie.
Având în vedere specificul evenimentului, printre invitaţii de onoare s-a numărat şi Prot. Octavian Moşin care a vorbit celor prezenţi despre rolul primordial al icoanei, cel de obiect de cult, despre necesitatea comportamentului corect faţă de sfinţenii, fie că se află acestea în biserică sau într-un muzeu. Sfinţia sa a subliniat rolul pe care l-a avut şi îl are icoana în viaţa creştinului din toate timpurile, apreciind în acelaşi timp efortuirle specialiştilor de a conserva aceste sfinte icoane, transmiţând astfel urmaşilor nepreţuita moştenire a Ortodoxiei atât la nivel local, cât şi universal.
Cei prezenţi la deschiderea expoziţiei au avut posibilitatea să admire lucrări de o înaltă ţinută ale iconografilor autohtoni din secolele XVI-XIX.