Eroi martiri la complexul memorial „Inmemoriam”

0
918
Eroi martiri la complexul memorial „Inmemoriam”

La biserica monument „Inmemoriam” cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”-Suceava a avut loc, pe 9 martie, slujba de Te Deum în cinstea martirilor neamului românesc care s-au jertfit în temniţele regimului comunist în perioada 1948-1964.
La acest eveniment, care se suprapune anual praznicului Celor 40 de Mucenici care şi-au mărturisit credinţa creştină în Sevastia Armeniei, au participat peste 80 de credincioşi, supravieţuitori sau rude ale celor care au pătimit în lagărele regimului trecut ateu.
În cuvântul său de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, părintele paroh Viorel Ioan Vârlan a subliniat că în decursul istoriei noastre, eroi ştiuţi sau neştiuţi, au mărturisit credinţa cea adevărată pentru poporul nostru şi aceşti martiri, ne ridică frunţile cu o demnitate extraordinară, o dragoste faţă de Cruce şi Hristos. Reamintim că în toate eparhiile româneşti din ţară şi diaspora se pomenesc în această zi foştii deţinuţi ce l-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste. „Din păcate”, a adăugat părintele paroh, „lumea, poporul, clasa politică, uită aceste lucruri”. Preşedintele Fundaţiei „Inmemoriam”, dr. Ioan Ieţcu, în alocuţiunea sa, a subliniat, după un citat din marele istoric, Nicolae Iorga: „…Cine uită, nu merită”, că jertfele celor care au pregătit o lume mai bună sunt uitate, din păcate. Manifestarea a fost „prefaţată” de Acatistul celor 40 de Mucenici şi pomenirea celor care, din păcate, nu mai sunt printre noi. La nivel de ţară, mai sunt în viaţă 4.000 de martiri anticomunişti, din care judeţul nostru are 200. Bucovina istorică a dat cei mai mulţi martiri în această perioadă tulbure, după cum am aflat de la cei prezenţi la comemorare, prin vocea domnului Jaucă, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Suceava.

(Adrian POPOVICI)