În primele patru zile ale Postului Mare se va citi Canonul Sfântului Andrei Criteanul

0
712
În primele patru zile ale Postului Mare se va citi Canonul Sfântului Andrei Criteanul

Creştinii ortodocşi vor participa, începând de astăzi, 15 februarie, seara, la Slujba Pavecerniţei Mari. În cadrul acesteia, pe parcursul primelor patru zile ale săptămânii I din Postul Mare, se va citi unul din cele mai tulburătoare imne religioase, scrise pentru uzul cultului Ortodox, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Acesta prezintă, strofe de o inegalabilă frumuseţe şi putere de pătrundere, istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a protopărinţilor, Adam şi Eva, şi până la Pătimirile şi Învierea Domnului. Numit şi „Canonul lacrimilor”, acest lung imn bisericesc aduce înaintea conştiinţei credinciosului, care începe călătoria Postului, un drum. Iar acest drum este prezentat de Sfântul Arhiepiscop al Cretei, cel care a compus Canonul, în acelaşi timp ca istorie a mântuirii neamului omenesc în general, dar şi ca istorie a căderii şi mântuirii sufletului fiecăruia dintre noi.
La Biserica „Sfânta Treime” din s. Lucaşeuca, Slujba Pevecerniţei Mari, în cadrul căreia se citeşte Canonului Sfântului Andrei Criteanul, va începe în fiecare seară la ora 16.00.

Să vă dea Domnul Post uşor, plin de fapte bune, mântuitoare, de folos sufletului!