Haina preoteasca – despre infatisarea preotului

0
1205
Haina preoteasca – despre infatisarea preotului

Iubiti Credinciosi, incerc in acest scurt articol sa aduc putin in discutie infatisarea care trebuie sa reprezinte un parinte.
Prima nota de seriozitate pe care trebuie sa o gasim la un preot care vine intr-o parohie este felul cum este imbracat. Nota pentru aspectul exterior si apoi nota pentru aspectul interior, se face media si fiind preot poti ramane repetent in ochii credinciosului de rand.
Legat de hainele preotesti parintele Ilarion Argatu spune undeva ca preotul este obligat sa poarte haina preoteasca si sa nu o dezbrace, deasemenea sa poarte barba si fes (palarie).
Omul te analizeaza prima data… daca iti place sa porti haina preoteasca, daca ti-e draga barba si daca nu umbli pe strada cu capul descoperit. In unele parti ale tarii, datorita influientei catolice si a stapanirii austro-ungare preotii nu mai poarta barba si nici haina preoteasca, ci toti sunt barbieriti si tunsi, iar haina preoteasca o poarta doar cand merg la biserica.

Preotul ortodox trebuie sa se deosebeasca de cel catolic prin vestimentatie si prin aspectul exterior. Simpla trecere prin sat sau oras a preotului face ca acei credinciosi care l-au intanit sa se duca cu gandul la Dumnezeu, sa tresara, sa se cerceteze pe sine, sa simta un fior si sa-l determine la o atitudine de respect si transformare launtrica. Aceasta fara ca preotul sa deschida gura sa spuna ceva.
Predica a fost rostita. Daca preotul trece prin sat sau oras ca un civil, cu capul gol si imbracat ca omul de rand, acest lucru nu se mai petrece, dimpotriva, acel preot va fi judecat in mintea credinciosului.
Preotul care este ales din lume si caruia Mantuitorul i-a spus: „Voi nu sunteti din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume.”, nu trebuie sa se confunde cu lumea, pentru ca preotul, dragii mei, nu mai face parte din lume.
E drept ca uneori e greu si sa porti haina preoteasca si sa suporti: caldura, zaduful zilelor fierbinti de vara, insultele si privirile dispretuitoare ale necredinciosilor. Fiind imbracat preoteste tot timpul, preotul va lua seama unde intra, cum vorbeste, si ce vorbeste.
Nu incerc aici decat sa aduc aminte cum ar trebui sa fie preotul adevarat, cum ar trebui sa fie in ochii credinciosilor, fara sa aduc nici unui parinte observatii de felul cum se imbraca sau cum se comporta in societatea zilelor noastre.
Cu speranta ca nu o sa fiu inteles gresit de nimeni, las la latitudinea fratiilor voastre sa intelegeti de aici numai lucrurile cele bune.