Guvernul Danemarcei a decis limitarea purtarii burqa si niqab in public

0
867
Guvernul Danemarcei a decis limitarea purtării burqa şi niqab în public
Partidul Liberal-Conservator danez a decis la sfarsitul saptamanii trecute, in data de 28 ianuarie 2010, restrângerea purtării burqa şi niqab în public, dar fără să interzică complet voalul, lăsând dupa caz la latitudinea şcolii, administraţiei şi întreprinderilor să-şi stabilească propriile reguli pe această temă.
„Burqa şi niqab-ul nu îsi au locul în societatea daneză şi guvernul este hotărât să combată această concepţie a bărbatului despre ceea ce simbolizează femeia”, s-a spus într-o declaraţie a primului-ministru, care solicita restricţionarea, dealtfel „foarte posibilă” în practică.
Pe baza concluziilor unui raport al unei comisii guvernamentale, lansat în august anul trecut, guvernul s-a declarat împotriva interzicerii generale, care ar fi încălcat Constituţia, în problema limitarii purtării burqa şi niqab.
„Şcolile, liceele, universităţile şi alte instituţii de învăţământ pot solicita în mod automat ca profesorii şi elevii să aibă feţele descoperite, astfel încât comunicarea atât în etapa educativă cât şi în timpul examenelor să fie liberă şi egală”, precizează textul.
Angajatorii publici, de asemenea, au dreptul să „pretindă” angajatelor lor – profesoare, ajutoare la domiciliu, profesoare şi alte femei cu rol de consiliere socială – să fie „descoperite” (deschise) în contactele lor cu cetăţenii.
Angajatorii publici pot solicita, de asemenea ca, o femeie, în timpul examinării pentru dosar, să îsi dezvelească faţa pentru a se putea ţine cont şi de „reacţia de pe chip, evaluându-se astfel şi credibilitatea acesteia”.
De asemenea, guvernul este de părere că alte conduceri publice şi societăţile comerciale private au competenţa să ceară şi ele, la rândul lor, femeilor să-şi îndepărteze voalul”, pentru identificarea în condiţii de siguranţă” – poliţie de frontieră, inspectori din transport etc.
Un studiu efectuat la Universitatea din Copenhaga, publicat pe 18 ianuarie 2010, şi sponsorizat de către un grup de lucru guvernamental, a „demonstrat în mod clar că utilizarea burqa şi niqab a avut consecinţe mari asupra femeilor(…) – limitarea accesului la educaţie şi la ocuparea unor posturi, izolare şi dependenţă economică fata de bărbaţii lor” – a mai spus Guvernul.
www.lacasuriortodoxe.ro