CEDO nu trebuia sa-si permita amestecul in problema crucifixelor

0
641
CEDO nu trebuia să-şi permită amestecul în problema crucifixelor
Parlamentarii Consiliului Europei au criticat joi, 28 ianuarie 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că a condamnat Italia, în noiembrie 2009, pentru prezenţa crucifixului în şcoală. Într-o declaraţie scrisă, 27 de membri ai Adunării Parlamentare (APCE) se arată convinşi că această decizie este una „politică”, „fiind depăşite competenţele Curţii”.
„Suntem îngrijoraţi de modul în care această decizie poate afecta dreptul ţărilor care au o religie de Stat să afişeze simboluri religioase în spaţiile publice”, au mai scris semnatarii.
Aceştia au spus că crucifixul „nu mai este un simplu simbol religios, ci este în acelaşi timp reprezentativ pentru istoria şi identitatea naţională italiană”. „Nu li se impune elevilor nicio activitate religioasă si nicio adorare a crucifixului, daca acesta se afla pe peretii sălii lor de clasă”, se arată în continuare în acest text.
Ei consideră că decizia intră în conflict cu conceptul „cotei de apreciere”, care ii impune CEDO să ţină cont de diferenţele culturale, istorice şi filozofice.
Preşedintele Jean-Pierre Costa a declarat în aceeaşi zi că plângerea are legătură atat cu religia cat şi secularismul. El nu a mai făcut alte comentarii, reamintind însă că Italia are bineinteles optiunea recursului.
Plângerea îndreptată împotriva crucifixelor fusese depusă de către o mamă italiancă ce considerase că prezenţa crucifixului se opune principiului secularismului. Curtea de la Strasbourg a provocat un strigăt de protest puternic în Italia, dar şi în întreaga creştinătate
www.lacasuriortodoxe.ro