Cea mai veche manastire din lume îsi deschide portile pentru pelerini

0
756
Cea mai veche mănăstire din lume îşi deschide porţile pentru pelerini
Cea mai veche mănăstire din lume, a Sfântului Antonie din Egipt, lângă oraşul Al-Zaafarana, de pe coasta Egiptului, şi-a deschis porţile pentru pelerini, la aproape cinci ani de la începerea lucrărilor de renovare, a spus şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt, citat de RIA Novosti.
Mănăstirea se află la 200 de km de Hurghada. A fost fondată în anul 356, imediat după trecerea la Domnul a Sfântului Antonie cel Mare, şi este considerată acum cea mai veche mănăstire din lume. La aproximativ doi kilometri de mănăstire se află peştera Sfântului Antonie, acolo unde a trăit ca pustnic. „Cea de-a doua şi ultima parte a lucrărilor de restaurare s-a încheiat”, a declarat Zahi Hawass, adăugând faptul că în proiect au fost implicaţi şi creştini, şi musulmani: „Nu contează pentru noi ce antichităţi restaurăm – creştine, musulmane sau iudaice. Toate fac parte din patrimoniul naţional egiptean”.
Mănăstirea este aşezată în pustiu şi este înconjurată de dealuri stâncoase. Are o suprafaţă de 10 hectare pe care se află şapte biserici, inclusiv Biserica „Sfântului Antonie”, acolo unde se află şi moaştele sale. Renovarea mănăstirii, care a constat din refacerea picturilor din Evul Mediu şi a peste 1000 de manuscrise, a costat aproximativ 14,5 milioane dolari.
Din aceeaşi categorie:
Sfântul Antonie cel Mare (251-356), „părintele monahilor”, este poate cel mai popular ascet şi socotit a fi începătorul vieţii călugăreşti. Este considerat de tradiţia monastică întemeietor al monahismului, împreună cu Sfântul Pahomie cel Mare. Prăznuirea lui se face la data de 17 ianuarie în toate tradiţiile creştine.