Aproximativ 1 rus, din 4, tine Postul Mare (sondaj)

0
656
Aproximativ 1 rus, din 4, tine Postul Mare (sondaj)
Aproape un sfert dintre ruşi (24%) respectă Postul Mare, începând din această zi de luni, 15 februarie 2010, pe durata celor 40 de zile până la Paşti, principala Sărbătoare Ortodoxă, care în acest an va avea loc în data de 4 aprilie, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Levada.
Conform sondajului, realizat în perioada 29 ianuarie – 1 februarie 2010, pe un eşantion de 1600 persoane, 21% dintre respondenţi au afirmat că vor respecta un post alimentar măcar parţial, iar 3% au spus că sunt gata să îl respecte cu stricteţe.
Numărul celor care afirmă că ţin postul creşte treptat, cu aproximativ 2% la fiecare patru ani, începând din 1991, după prăbuşirea URSS, unde ateismul a fost elementul central al ideologiei sovietice, afirmă Levada.
Rusia este un stat laic, dar renaşterea Ortodoxiei este încurajată şi susţinută de putere, care o vede ca pe un element important al identităţii naţionale ruse.
Cele mai multe restaurante le oferă ruşilor, în ultimii ani, meniuri speciale, în timpul Postului Mare. De asemenea, mâncarea de post este disponibilă şi în mai multe instituţii ori cantine oficiale, şcoli, sau în avioane şi trenuri.