Bisericile Protestante din Europa studiază cum ar putea duce o viaţă paşnică cu musulmanii

0
949
Bisericile Protestante din Europa studiază cum ar putea duce o viaţă paşnică cu musulmanii
Potrivit secretarului general al Consiliului Bisericilor Protestante din Europa, Michael Buenker, bisericile europene ar trebui să înveţe de la comunităţile din Orientul Mijlociu cum să trăiască alături de musulmani.
Această declaraţie a fost făcută de liderul protestant la întoarcerea sa din Liban, unde săptămâna trecută s-a desfăşurat Adunarea Generală a Federaţiei Bisericilor Evanghelice din Orientul Mijlociu. „Dialogul între delegaţii a Adunării şi musulmanii locali a fost foarte util pentru ambele părţi, şi ar trebui să fie continuat în mod regulat. Comunitatea Bisericilor nu-şi pot permite să limiteze diferenţele culturale şi geografice” a mai spus Michael Buenker.În timp ce în Europa creşte neliniştea din cauza răspândirii silamului pe continent, Buenker anunţă că Bisericile protestante din Europa, trebuie să înveţe de la fraţii şi surorile lor din Orientul Mijlociu.
Bisericile din Orientul Mijlcoiu „au experienţă de viaţă alături de musulmani”.
Abbas El Halabi, şeful musulmanilor implicat în aşa-numitul dialogul musulmano-creştin a menţionat: „Noi secole la rând am trăit în pace, şi aşa vrem să trăim şi în continuare, în ciuda tuturor diferenţelor politice”.
Potrivit lui Michael Buenkera şi şeful Consiliului Bisericilor Protestante din Europa, Thomas Wipf, care a vizitat, de asemenea, Orientul Mijlociu, au fost şocaţi de nivelul de cooperare şi solidaritate dintre bisericile din Orientul Mijlociu. În multe biserici din regiune nu există practic tinerii care să părăsească Orientul Mijlociu din cauza lipsei de perspective de carieră. Peste tot în lume se simte o tristeţe provocat de acest fenomen. Dar, în ciuda situaţiei, bisericile trăiesc. Cooperarea şi solidaritatea bisericilor protestante – aceasta este ceea ce ne dă speranţă”.
După părerea liderilor protestanţi, Europa trebuie să depună toate eforturile pentru a rezolva situaţia din Orientul Mijlociu. În calitate de locuitori ai continentului, de unde „rasismul şi războiul sau răspândit în toată lumea”, europenii trebuie să garanteze pacea între creştini, musulmani şi evrei.
stiricrestine.ro