„Parintele Arsenie Boca- Botezul lacrimilor”

0
796
„Părintele ARSENIE BOCA – Botezul lacrimilor”
Teatrul National Radiofonic din Româniaa organizat astăzi, 23 noiembrie 2009, ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic, audiţia cu public a premierei: „Părintele ARSENIE BOCA – Botezul lacrimilor” – spectacol de teatru-document realizat în cadrul proiectului Biografii, memorii.
Spectacolul „Parintele ARSENIE BOCA – Botezul lacrimilor” este cel de-al doilea dedicat Parintelui Arsenie Boca si va fi difuzat in premiera marti, 24 noiembrie, ora 19.00, la Radio Romania Cultural. Primul spectacol, intitulat „Parintele ARSENIE BOCA – Liturghia Cereasca de la Sambata”, a fost difuzat marti, 10 noiembrie 2009.
Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. La mormantul sau de la Manastirea Prislop din Tara Hategului se perinda zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, peste 10.000 de oameni sunt prezenti la slujba de pomenire a celui care, chiar fara a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viata.
S-a nascut la 29 septembrie 1910, in satul Vata de Sus din Tara Zarandului si a fost botezat cu numele Zian Valean.
A studiat la Academia Teologica „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o in 1933. In Vinerea Izvorului Tamaduirii, dupa Pastile anului 1940, a fost tuns in calugarie la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic si staret, va incepe cu putere si duh apostolesc si chiar prorocesc miscarea unica de la Sambata, de redesteptarea religioasa si morala a credinciosilor.
Scenariul radiofonic dupa care a fost construit spectacolul porneste de la marturia preotului Nicolae Streza, ucenic al Parintelui Arsenie din 1942. Este de fapt povestea a doi tineri – Nicolae Streza la varsta de 16 ani si prietenul sau Ioan Bica – care, in 1942, descopera o personalitate uriasa, Parintele Arsenie Boca, care le-a schimbat decisiv viata. La Manastirea Lupsa din judetul Alba au fost inregistrate cantarile Utreniei si Liturghiei, in varianta care se canta in Transilvania in prima parte a secolului XX, muzica bisericeasca sistematizata de Dimitrie Cuntan, profesor la Academia Teologica „Andrei Saguna” din Sibiu. Este vorba de un material sonor consistent si rar, folosit pentru a reconstitui atmosfera slujbelor de la Manastirea Brancoveanu.